Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σόιμπλε: Σκέφτηκα να παραιτηθώ για το θέμα της Ελλάδας

«Η Ελλάδα ήταν ένα ιδιαίτερα ακανθώδες πρόβλημα. Δεν έπρεπε να έχει γίνει δεκτή στο ευρώ, από την αρχή. Όταν ξέσπασε η κρίση χρέους της, έπρεπε να έχει πάρει ένα "timeout" 10 ετών από την ευρωζώνη, τονίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Σόιμπλε: Σκέφτηκα να παραιτηθώ για το θέμα της Ελλάδας

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος στην Ελλάδα, σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Η Ελλάδα ήταν ένα ιδιαίτερα ακανθώδες πρόβλημα. Δεν έπρεπε να έχει γίνει δεκτή στο ευρώ, από την αρχή».

Όταν ξέσπασε η κρίση χρέους της, έπρεπε να έχει πάρει ένα «timeout» 10 ετών από την ευρωζώνη – μία ιδέα που έθεσε στον ομόλογό του το διάστημα 2009-2011,  Γιώργο Παπακωνσταντίνου, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

«Του είπα ότι πρέπει να μπορείτε να υποτιμάτε το νόμισμά σας, δεν είστε ανταγωνιστικοί», δηλώνει στους FT. Oι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν για την ελληνική οικονομία επρόκειτο να είναι «δύσκολες να επιτευχθούν σε μία δημοκρατία. Γι’ αυτό πρέπει να φύγετε από το ευρώ για μία συγκεκριμένη περίοδο. Ωστόσο, όλοι είπαν ότι δεν υπήρχε πιθανότητα για κάτι τέτοιο».

Ο ίδιος δεν απομακρύνθηκε από αυτή την ιδέα, ωστόσο. Ο Σόιμπλε, σημειώνεται στο δημοσίευμα, πίεσε για ένα προσωρινό Grexit το 2015, κατά τη διάρκεια ακόμη μίας κρίσης χρέους. Αλλά η Ανγκελα Μέρκελ και άλλοι ηγέτες της ΕΕ δεν συμφωνούσαν με αυτή την ιδέα.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα, ο Σόιμπλε σκέφτηκε να παραιτηθεί για το θέμα αυτό. «Το πρωί που ελήφθη η απόφαση, [η Μέρκελ] μου είπε: “Θα συνεχίσεις;”…  Ηταν μία από αυτές τις περιστάσεις, όπου ήμασταν πολύ κοντά [στην παραίτησή μου]».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v