Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Η Αγία Σοφία μπορεί να γίνει τέμενος

Μόλις λίγες ημέρες πριν, είχε εμφανιστεί αρνητικός για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Βαρύ τίμημα θα πληρώσουν όσοι αγοράζουν ξένο συνάλλαγμα, περιμένοντας πτώση της τουρκικής λίρας, τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Η Αγία Σοφία μπορεί να γίνει τέμενος

Θέμα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος έθεσε την Κυριακή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο TGRT HABER, παρά το γεγονός ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας απέρριψε τον περασμένο Σεπτέμβριο σχετικό αίτημα.

Οπως μεταδίδει ο Σκάι, ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε ότι «μετἀ τις εκλογές ίσως η είσοδος στην Αγία Σοφία γίνει δωρεάν. Μπορούμε να ανοίξουμε την Αγία Σοφία όχι ως μουσείο, αλλά ως τζαμί».

«Όπως στο τζαμί Σουλταναχμέτ (Μπλε Τζαμί) έρχονται τουρίστες και δεν πληρώνουν, όπως και στο Σουλεϊμάνιε. Έτσι μπορούμε να κάνουμε και στην Αγία Σοφία. Να βγει από το καθεστώς μουσείου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στην ίδια συνέντευξη πρόσθεσε επίσης ότι η Τουρκία θα φέρει το θέμα των Υψίπεδων του Γκολάν ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών.

Οπως είπε, η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τα Υψώματα του Γκολάν και την κυριαρχία του Ισραήλ ήταν ένα δώρο στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενόψει των εκλογών στη χώρα του.

Βαρύ τίμημα θα πληρώσουν όσοι αγοράζουν ξένο συνάλλαγμα

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Κυριακή πως όσοι στον οικονομικό τομέα αγοράζουν ξένο συνάλλαγμα, περιμένοντας πως η τουρκική λίρα θα πέσει, θα πληρώσουν «πολύ βαρύ τίμημα» και πρόσθεσε πως το υπουργείο Οικονομικών εργάζεται γι' αυτό.

Την Παρασκευή η τουρκική λίρα σημείωσε πτώση πάνω από 4% έναντι του δολαρίου. Ήταν η μεγαλύτερη πτώση της μέσα σε μια μέρα από τον περασμένο Αύγουστο που εκδηλώθηκε η νομισματική κρίση και δημιουργεί ανησυχίες πως Τούρκοι αγοράζουν περισσότερο ξένο συνάλλαγμα καθώς οι σχέσεις με την Ουάσινγκτον επιδεινώνονται.

Τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας έδειξαν την Πέμπτη πως οι καταθέσεις ξένου συναλλάγματος και οι αγορές χρυσού από τούρκους υπηκόους έφθασαν σε επίπεδο ρεκόρ την εβδομάδα μέχρι τις 15 Μαρτίου και οικονομολόγοι είπαν πως αυτό σηματοδοτεί απώλεια εμπιστοσύνης στην τουρκική λίρα.

Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη ενόψει των δημοτικών εκλογών, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Ερντογάν δήλωσε πως «μερικοί» έχουν αρχίσει να προκαλούν την Τουρκία και πως προσπαθούν, μαζί με τους συνεργάτες τους στην Τουρκία, να μειώσουν την ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι ξένων νομισμάτων.

«Λέγω σ' αυτούς που επιδίδονται σε τέτοιες δραστηριότητες την παραμονή των εκλογών, ξέρουμε τις ταυτότητές σας. Ξέρουμε τι κάνετε όλοι εσείς. Να γνωρίζετε πως μετά τις εκλογές θα σας στείλουμε βαρύ λογαριασμό», δήλωσε.

Οι Τούρκοι προσέρχονται στις κάλπες στις 31 Μαρτίου για τις τοπικές εκλογές.

Ο Ερντογάν δεν διευκρίνισε ποιούς έχουν στόχο τα σχολιά του, όμως το Σάββατο τουρκικές ρυθμιστικές αρχές για τις τράπεζες και την αγορά ανακοίνωσαν πως έχουν αρχίσει να ερευνούν προσφυγές, σύμφωνα με τις οποίες μια έκθεση της JP Morgan προκάλεσε κερδοσκοπικές κινήσεις στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και έπληξε τη φήμη των τραπεζών.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ δήλωσε την Παρασκευή πως κερδοσκόποι κακολογούν την τουρκική οικονομία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πως η χειραγώγηση είναι παρόμοια με εκείνη, που ο ίδιος υποστηρίζει, πως υπήρξε στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2013.

Ερντογάν: Παγκόσμιος παίκτης της αμυντικής βιομηχανίας η Τουρκία

«Η Τουρκία πρόκειται να γίνει παγκόσμιος παίκτης της αμυντικής βιομηχανίας με μοναδικά σχέδια και προηγμένη τεχνολογία», υποστήριξε το Σάββατο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου έγιναν κατά τη διάρκεια κοινής προεκλογικής συγκέντρωσης με τον ηγέτη του Κόμματος Εθνικιστικών Κινήσεων (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί στην Άγκυρα ενόψει των δημοτικών εκλογών της 31ης Μαρτίου, όπως μεταδίδει ο Σκάι.

Το 2018 οι εξαγωγές της αμυντικής βιομηχανίας στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά 17% σύμφωνα με στοιχεία της Τουρκίας, ενώ οι εξαγωγές αμυντικού εξοπλισμού ξεπέρασαν το στόχο των 2 δισ. δολαρίων το 2018, φτάνοντας στο ρεκόρ των 2,35 δισ. δολαρίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v