Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σρι Λάνκα: Επτά βομβιστές-καμικάζι συμμετείχαν στις επιθέσεις

Η αστυνομία βρήκε 87 πυροκροτητές για βόμβες στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων στην πρωτεύουσα, μία μέρα μετά τις επιθέσεις αυτοκτονίας, με 290 νεκρούς και 500 τραυματίες.

Σρι Λάνκα: Επτά βομβιστές-καμικάζι συμμετείχαν στις επιθέσεις

Η αστυνομία της Σρι Λάνκα βρήκε 87 πυροκροτητές για βόμβες στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων στην πρωτεύουσα Κολόμπο τη Δευτέρα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος των Αρχών, μία μέρα τις επιθέσεις αυτοκτονίας σε εκκλησίες και ξενοδοχεία, με 290 νεκρούς και 500 τραυματίες.

Την ίδια ώρα, νωρίτερα σημειώθηκε νέα έκρηξη, κοντά σε εκκλησία, στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα. Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο αυτόπτη μάρτυρα, η έκρηξη έγινε σε παγιδευμένο βαν, όπου ομάδα ειδικών προσπαθούσε να εξουδετερώσει εκρηκτικό μηχανισμό, σε ύποπτο πακέτο.

Πάνω από 1.000 στρατιωτικοί έχουν αναπτυχθεί για να παρέχουν ασφάλεια στο Κολόμπο, την πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Σρι Λάνκα. Η κίνηση έρχεται αφότου οι Αρχές της Σρι Λάνκα ανακοίνωσαν ότι είχαν αποφασίσει να προχωρήσουν σε νέα απαγόρευση κυκλοφορίας. Μετά την ολοκλήρωσή της στις 6:00 το πρωί τοπική ώρα Δευτέρας, επρόκειτο να αρχίσει ξανά στις 8:00 το βράδυ τοπική ώρα και να τελειώσει στις 4:00 το πρωί της Τρίτης.

Τοπική ισλαμιστική οργάνωση κατηγορεί η κυβέρνηση

Επτά βομβιστές-καμικάζι συμμετείχαν στις καταστροφικές επιθέσεις σε εκκλησίες και πολυτελή ξενοδοχεία της Σρι Λάνκα, χθες, ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών, σύμφωνα με ανώτερο ερευνητή και τα στοιχεία που μεταδίδει το Reuters.

Η αστυνομία έχει ενημερώσει τοπικό δικαστήριο ότι ένας από τους δράστες των χθεσινών επιθέσεων στο ξενοδοχείο Shangri-La Hotel έχει αναγνωριστεί με το ονοματεπώνυμο Insan Seelavan, ιδιοκτήτης βιοτεχνίας. Εννέα από τους εργαζόμενούς του θα παραμείνουν υπό κράτηση μέχρι τις 6 Μαΐου.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τοπική ισλαμιστική οργάνωση, το National Thowheeth Jama'ath (NTJ), βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις αυτοκτονίας. Οι Αρχές αναζητούν δυνητικές σχέσεις με ξένες οργανώσεις, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Σρι Λάνκα Rajitha Senaratne, οι επιθέσεις οργανώθηκαν από τοπική τρομοκρατική οργάνωση αλλά με τη βοήθεια μεγάλου διεθνούς δικτύου.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Ranil Wickremesinghe ανακοίνωσε ότι οκτώ άνθρωποι είναι υπό κράτηση σε σχέση με τις επιθέσεις. Το τηλεοπτικό κανάλι News 1st μετέδωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που κρατούνται έχει αυξηθεί στους 13, καθώς και ότι η κυβέρνηση γνώριζε για την πιθανότητα επίθεσης, αλλά δεν κατάφερε να λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Δύο από τους βομβιστές ανατινάχθηκαν στο ξενοδοχείο Shangri-La Hotel, σημείωσε ο Ariyananda Welianga, ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης. Οι άλλοι στόχευσαν τρεις εκκλησίες και δύο ακόμη ξενοδοχεία. Ένα τέταρτο ξενοδοχείο και ένα σπίτι σε προάστιο ήταν επίσης στόχοι.

Τέσσερις από τις βόμβες ανατινάχθηκαν περίπου την ίδια ώρα, στις 8:45 π.μ. τοπική ώρα, ενώ δύο άλλες μετά από 20 λεπτά. Οι εκρήξεις στο τέταρτο ξενοδοχείο και το σπίτι έγιναν το απόγευμα.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους της χώρας, 32 από τους νεκρούς είναι αλλοδαποί, συμπεριλαμβανομένων Βρετανών, Αμερικανών, Τούρκων, Ινδών, Κινέζων, Δανών, Ολλανδών και Πορτογάλων.

Η Σρι Λάνκα των 22 εκατ. κατοίκων περιλαμβάνει Χριστιανούς, Μουσουλμάνους και Ινδουιστές.

Δισεκατομμυριούχος Δανός έχασε τρία παιδιά στις επιθέσεις

Ο πιο πλούσιος άνθρωπος της Δανίας, ο Anders Holch Povlsen και η σύζυγός του, έχασαν τρία από τα τέσσερα παιδιά τους στις χθεσινές επιθέσεις στη Σρι Λάνκα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας μόδας του Povlsen.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες αλλά τα μέσα ενημέρωσης της Δανίας μετέδωσαν ότι η οικογένεια ήταν σε διακοπές στη Σρι Λάνκα.

Ο Anders Holch Povlsen είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης της διεθνούς αλυσίδας λιανικής πώλησης ενδυμάτων
Bestseller (η οποία περιλαμβάνει τις Vero Moda και Jack & Jones), μια εταιρεία που ιδρύθηκε από τους γονείς του.

Είναι επίσης ο μεγαλύτερος μέτοχος της βρετανικής διαδικτυακής εταιρείας λιανικής πώλησης ρούχων Asos.com και μεγάλος μέτοχος στη γερμανική διαδικτυακή εταιρεία λιανικής πώλησης ρούχων Zalando. Κατέχει περισσότερο από το 1% της γης στη Σκωτία, σύμφωνα με το Forbes.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v