Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Ιράν θεωρεί παράνομες τις αμερικανικές κυρώσεις

Οι Φρουροί της Επανάστασης επανέλαβαν την απειλή να κλείσουν το στρατηγικής σημασίας Στενό του Χορμούζ, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Το Ιράν θεωρεί παράνομες τις αμερικανικές κυρώσεις

Το Ιράν θεωρεί «παράνομες» τις κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ, διαμήνυσε η Τεχεράνη μετά την ανακοίνωση ότι τερματίζονται οι εξαιρέσεις που είχε η χορηγήσει η Ουάσινγκτον σε οκτώ χώρες, επιτρέποντάς τους να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, η χώρα συνεχίζει τις συνομιλίες με τους εταίρους της και ιδίως με τους Ευρωπαίους, για τα θέματα αυτά.

Λίγο νωρίτερα, τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι Φρουροί της Επανάστασης επανέλαβαν την απειλή να κλείσουν το στρατηγικής σημασίας Στενό του Χορμούζ. Ο διοικητής του ναυτικού του επιλέκτου αυτού σώματος, ο ναύαρχος Αλιρεζά Τανγκσιρί, είπε ότι «με βάση το διεθνές δίκαιο το Στενό του Χορμούζ είναι θαλάσσιος δίαυλος και αν μας απαγορευτεί να τον χρησιμοποιούμε, θα τον κλείσουμε», σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο Fars. «Σε περίπτωση οποιασδήποτε απειλής, δεν θα έχουμε τον παραμικρό δισταγμό να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε τα ιρανικά θαλάσσια ύδατα», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ένας αξιωματούχος του υπουργείου Πετρελαίου, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Tasnim, σημείωσε ότι οι εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου δεν θα πέσουν στο μηδέν, ανεξαρτήτως αν θα συνεχιστούν οι εξαιρέσεις εκ μέρους των ΗΠΑ ή όχι.

«Παρακολουθούμε και αναλύουμε όλα τα πιθανά σενάρια και τις προϋποθέσεις για την αύξηση των πετρελαϊκών εξαγωγών της χώρας και έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα... Το Ιράν δεν περιμένει την απόφαση της Αμερικής (...) Έχουμε χρόνια εμπειρίας στην εξουδετέρωση των προσπαθειών των εχθρών να επιφέρουν πλήγματα στη ΄χωρα μας», είπε η πηγή αυτή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v