Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς δεσμεύσεις για το παγκόσμιο εμπόριο οι συζητήσεις στο G-20

Σύμφωνα με αξιωματούχους, πάντως, στο ανακοινωθέν που θα εκδοθεί θα διατηρηθεί η δέσμευση της G20 να μην χρησιμοποιηθούν ανταγωνιστικές υποτιμήσεις συναλλαγματικών ισοτιμιών, αν και η διατύπωση δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Χωρίς δεσμεύσεις για το παγκόσμιο εμπόριο οι συζητήσεις στο G-20

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου πιθανόν στο αυριανό κοινό ανακοινωθέν τους να μην αναλάβουν δεσμεύσεις περί αποφυγής του προστατευτισμού, εν μέσω κλιμάκωσης της εμπορικής διαμάχης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, όπως δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη οικονομικής και νομισματικής πολιτικής από τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου (G20) συνεδριάζουν αυτό το σαββατοκύριακο στην ιαπωνική πόλη Φουκουόκα για να συζητήσουν την παγκόσμια οικονομία, με την ένταση στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας να θεωρείται σημαντικός κίνδυνος για την παγκόσμια ανάπτυξη.

«Όσο για το εμπόριο, η διατύπωση θα θυμίζει τις προηγούμενες ανακοινώσεις», δήλωσε αξιωματούχος της G20, με γνώση του προσχεδίου του κοινού ανακοινωθέντος.

Μετά από επιμονή της τότε ακόμη νέας κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι οικονομικοί αξιωματούχοι της G20 αντικατέστησαν το 2017 μια τυπική φράση για την αποφυγή όλων των μορφών προστατευτισμού με μια πρόταση ότι θα εργαστούν για να «ενισχύσουν τη συνεισφορά του εμπορίου στις οικονομίες μας».

Σε ερώτηση για το εάν η νέα διατύπωση θα διατηρηθεί και αυτή τη φορά, άλλος αξιωματούχος της G20 δήλωσε: «Ναι, το πιθανότερο».

Αξιωματούχοι υποστηρίξουν ότι η σινοαμερικανική εμπορική διαμάχη εξαπλώνεται σε άλλα θέματα συζητήσεων στη G20, καθιστώντας ολοένα και πιο δύσκολη τη σύνταξη του τελικού ανακοινωθέντος.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, θα διατηρηθεί η δέσμευση της G20 να μην χρησιμοποιηθούν ανταγωνιστικές υποτιμήσεις συναλλαγματικών ισοτιμιών, αν και η διατύπωση δεν έχει οριστικοποιηθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v