Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Thomas Cook: Σχέδιο διάσωσης με «ένεση» κεφαλαίων 750 εκατ. στερλινών

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου διάσωσης του ταξιδιωτικού οργανισμού Thomas Cook, ο οποίος στέλνει περί τα 3 εκατ. τουρίστες στην Ελλάδα κάθε χρόνο. Πού συμφώνησαν εταιρεία, τράπεζες και βασικοί μέτοχοι.

Thomas Cook: Σχέδιο διάσωσης με «ένεση» κεφαλαίων 750 εκατ. στερλινών

Κεφαλαιακή «ένεση» ύψους 750 εκατ. στερλινών και αναχρηματοδότηση των συνολικών υποχρεώσεών του προς τις τράπεζες, με παράλληλη αλλαγή της δομής και μετοχικής του σύνθεσης προβλέπει το σχέδιο διάσωσης του ομίλου, στο οποίο κατέληξε η διοίκηση του ταξιδιωτικού οργανισμού Thomas Cook Group plc.

Όπως εξήγησε προ ολίγου ο CEO του ομίλου Peter Fankhauser, δεν πρόκειται για συμφωνία αλλά για τελικό σχέδιο, οι λεπτομέρειες του οποίου αναμένεται να οριστικοποιηθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο. Το ντιλ θα ενεργοποιηθεί μετά την εξασφάλιση των απαραίτητων εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές, το οποίο εκτιμάται πως θα γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η διοίκηση του Thomas Cook διαπραγματεύτηκε τα εναλλακτικά  σενάρια με τον βασικό της μέτοχο, κινεζικό όμιλο Fosun Tourism Group και τις πιστώτριες τράπεζες.

Το σχέδιο προβλέπει μια νέα γραμμή χρηματοδότησης, μέσω της οποίας θα εισρεύσουν στον όμιλο 750 εκατ. στερλίνες για την απρόσκοπτη συνέχιση των δραστηριοτήτων του. Παράλληλα προβλέπεται η αναχρηματοδότηση των συνολικών του υποχρεώσεων μέσω αλλαγής του χρηματοδοτικού σχήματος (από loan σε equity).

Το σχέδιο διάσωσης προβλέπει τον διαχωρισμό δραστηριοτήτων του ομίλου στους κλάδους tour operating και αερομεταφορών. Όπως εξήγησε ο P. Fankhauser, ο όμιλος Fosun θα ελέγχει πλέον πλειοψηφικό πακέτο του tour operator και μειοψηφικό ποσοστό του αεροπορικού του «βραχίονα» (Thomas Cook Airlines, Condor).

Ταυτόχρονα, οι πιστώτριες τράπεζες θα ελέγχουν πλειοψηφικό πακέτο του αεροπορικού του κλάδου και μειοψηφικό ποσοστό του tour operator.

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί εκτιμά πως θα πετύχει το συγκεκριμένο σχέδιο διάσωσης ενώ δεν έγινε το ίδιο με το προηγούμενο, ο P. Fankahuser εξήγησε πως με το προηγούμενο σχέδιο ο όμιλος θα έπρεπε να πουλά 3 εκατ. πακέτα διακοπών για να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του έναντι των τραπεζών. Κάτι που αλλάζει σημαντικά με το νέο χρηματοδοτικό σχήμα, στο οποίο κατέληξε η διοίκηση.

Σημείωσε, ταυτόχρονα, πως εγγύηση επιτυχίας του σχεδίου αποτελεί το γεγονός πως συστατικό μέρος της λύσης είναι ο βασικός του μέτοχος Fosun Tourism Group.

Ανακοίνωση της Thomas Cook

Σήμερα, η Thomas Cook ανακοίνωσε ότι οι συζητήσεις της με τη Fosun Tourism και τις κύριες δανείστριες τράπεζες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και αφορούν την ενίσχυση των επιχειρήσεων με νέα κεφάλαια ύψους 750 εκατ. σε Λίρες Αγγλίας. Με την ολοκλήρωση των προτάσεων, ο Οργανισμός Διακοπών θα βρίσκεται υπό την πλειοψηφική ιδιοκτησία της Fosun Tourism, ιδιοκτήτριας του Club Med, και η αεροπορική εταιρεία θα παραμείνει υπό την ιδιοκτησία της Thomas Cook Group plc. Οι τράπεζες της Thomas Cook και οι κάτοχοι του χρέους της θα κατέχουν το υπόλοιπο τμήμα του Οργανισμού Διακοπών και της Αεροπορικής. Ο Οργανισμός Διακοπών και η Αεροπορική Εταιρεία θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά, όπως και σήμερα.

Οι διακοπές και οι πτήσεις δεν επηρεάζονται και θα συνεχίσουν να ισχύουν και να λειτουργούν κανονικά. Όλα τα πακέτα διακοπών μας προστατεύονται στο πλαίσιο του ATOL και οι πελάτες μας μπορούν να κάνουν κρατήσεις για τις διακοπές και τις πτήσεις τους με εμπιστοσύνη.

Ο κος Peter Fankhauser, επικεφαλής της Thomas Cook, δήλωσε: «Όσοι ενδιαφέρονται για διακοπές μπορούν να έχουν πλήρη εμπιστοσύνη στο να ταξιδέψουν και να κλείσουν τις διακοπές τους με την Thomas Cook. Η μόνη μετακίνηση, αυτό το καλοκαίρι, αφορά τα 11 εκατ. πελάτες μας που έχουν κλείσει τις διακοπές τους μαζί μας, αυτό το καλοκαίρι».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v