Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περιοδεία του Πομπέο σε τέσσερις χώρες της Λατινικής Αμερικής

Ο Μάικ Πομπέο θα κάνει περιοδεία στην Αργεντινή, στον Ισημερινό, στο Μεξικό και στο Ελ Σαλβαδόρ από την Πέμπτη ως την Κυριακή, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Περιοδεία του Πομπέο σε τέσσερις χώρες της Λατινικής Αμερικής

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο θα επισκεφθεί τέσσερις χώρες της Λατινικής Αμερικής αυτή την εβδομάδα και θα δώσει την έμφαση κατά τις επαφές που θα έχει στην κρίση στη Βενεζουέλα, στη ραγδαία αύξηση των ροών μεταναστών στα νότια σύνορα της χώρας του και στη συνεργασία στο πεδίο της ασφάλειας, δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι χθες Τρίτη.

Ο Πομπέο θα κάνει περιοδεία στην Αργεντινή, στον Ισημερινό, στο Μεξικό και στο Ελ Σαλβαδόρ από την Πέμπτη ως την Κυριακή, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στην Αργεντινή, θα συμμετάσχει στο δεύτερο υπουργικό συμβούλιο του δυτικού ημισφαιρίου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και θα έχει επίσης διμερείς συναντήσεις με ομολόγους του, συμπεριλαμβανομένου αυτού της Χιλής, είπε αξιωματούχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ σε δημοσιογράφους.

«Θεωρούμε το υπουργικό [συμβούλιο] αυτής της εβδομάδας σημαντικό βήμα για την ενίσχυση των κοινών προσπαθειών μας για την αντιμετώπιση των απειλών και την προστασία του ημισφαιρίου μας από τη μάστιγα της τρομοκρατίας», είπε η πηγή αυτή.

Στον Ισημερινό ο Πομπέο, ο πρώτος επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που θα επισκεφθεί το Κίτο έπειτα από εννέα χρόνια, θα συζητήσει για τις βελτιούμενες οικονομικές και εμπορικές διμερείς σχέσεις, την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών και τη μεγάλη αύξηση των μεταναστών και των προσφύγων από τη γειτονική Βενεζουέλα.

Το Κίτο εκτιμά ότι περίπου 600.000 πολίτες της Βενεζουέλας εισήλθαν στην επικράτεια του Ισημερινού το 2018 μέσω Κολομβίας, οι περισσότεροι από τους οποίους συνέχισαν προς το Περού.

Η κυβέρνηση του προέδρου Λενίν Μορένο «αντιμετώπισε μεγάλη πίεση λόγω της μετανάστευσης των ανθρώπων που φεύγουν για να σωθούν από το χάος του [προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς] Μαδούρο, και έκανε σπουδαία δουλειά», είπε ο αξιωματούχος.

Οι περισσότερες κυβερνήσεις των χωρών της Δύσης, με πρώτη αυτή των ΗΠΑ, έχουν ταχθεί υπέρ της ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, του Χουάν Γκουαϊδό, και τον αναγνωρίζουν ως τον νόμιμο αρχηγό του κράτους. Ο Γκουαϊδό, τον οποίο ο πρόεδρος Μαδούρο χαρακτηρίζει μαριονέτα της Ουάσινγκτον, χαρακτηρίζει την περσινή εκλογική νίκη του Μαδούρο έκνομη.

Στο Μεξικό, οι συνομιλίες που θα έχει ο Πομπέο με τον μεξικανό ομόλογό του Μαρσέλο Εμπράρδ θα «καλύψουν ευρύ φάσμα θεμάτων», ιδίως την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών από την κεντρική Αμερική προς τις ΗΠΑ, είπε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το ζήτημα της μετανάστευσης αναμένεται επίσης να μονοπωλήσει τις επαφές που θα έχει ο Πομπέο στο Ελ Σαλβαδόρ, μαζί με το ζήτημα της καταπολέμησης της διακίνησης ναρκωτικών, σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο αμερικανός ΥΠΕΞ σκοπεύει να κλείσει συμφωνία για την παράταση της μίσθωσης εγκαταστάσεων στο αεροδρόμιο Κομαλάπα, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη επιχειρήσεων δίωξης ναρκωτικών, σύμφωνα με την ίδια πηγή και το δημοσίευμα του ΑΠΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v