Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πορτογαλία: Φαβορί οι Σοσιαλιστές στις βουλευτικές εκλογές

Το κεντροαριστερό κόμμα του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα φέρεται να εξασφαλίζει το 35,5% των ψήφων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Multidados για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου TVI.

Πορτογαλία: Φαβορί οι Σοσιαλιστές στις βουλευτικές εκλογές

Οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές στην Πορτογαλία παραμένουν το φαβορί ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Οκτωβρίου, αλλά σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση, δεν αναμένεται να εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία.

Το κεντροαριστερό κόμμα του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα φέρεται να εξασφαλίζει το 35,5% των ψήφων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Multidados για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου TVI που δημοσιοποιήθηκε χθες το απόγευμα. Το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από εκείνο μιας άλλης δημοσκόπησης της εταιρείας Pitagorica την περασμένη εβδομάδα, που εμφανίζει τους Σοσιαλιστές με 43,2%, το υψηλότερο ποσοστό όλων των πρόσφατων δημοσκοπήσεων και κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία.

Το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, οι Σοσιαλδημοκράτες, εξασφαλίζουν στην πρόθεση ψήφου 20,3%, σύμφωνα με την Multidados, ενώ η δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας της εταιρείας Pitagorica τους έδινε το 21,6%.

Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι παραδοσιακοί σύμμαχοί τους από τη συντηρητική συμμαχία CDS-PP (Δημοκρατικό και Κοινωνικό Κέντρο – Λαϊκό Κόμμα) είχαν συγκυβερνήσει πριν από τις τελευταίες εκλογές του 2015 σε μια περίοδο σκληρής λιτότητας την οποία κλήθηκαν να εφαρμόσουν βάσει ενός διεθνούς πακέτου διάσωσης.

Ο συνδυασμός της δημοσιονομικής πειθαρχίας με την οικονομική ανάπτυξη που εφάρμοσαν οι Σοσιαλιστές χαιρετίστηκε από τις Βρυξέλλες αλλά και από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Ο ρυθμός ανάπτυξης εμφάνισε ελαφρά επιβράδυνση από το 2017, αλλά και πάλι αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Η δημοσκόπηση της Multidados είναι η πρώτη που διενεργείται ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το αναλογικό σύστημα κατανομής των εδρών που ισχύει στη χώρα, η απόλυτη πλειοψηφία επιτυγχάνεται με ποσοστό 42%- 45% των ψήφων. Η εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας θα επέτρεπε στους Σοσιαλιστές να διατηρήσουν πολιτικές ισοσκελισμού του προϋπολογισμού και προσέλκυσης περισσότερων επενδύσεων από το εξωτερικό. Αλλά με 35,5% των ψήφων οι Σοσιαλιστές δεν μπορούν να εξασφαλίσουν πλειοψηφία, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειάζονταν τη στήριξη άλλου κόμματος για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Όταν οι Σοσιαλιστές ανήλθαν στην εξουσία το 2015 κέρδισαν την κοινοβουλευτική στήριξη δύο αριστερών κομμάτων, του Αριστερού Μπλοκ και των Κομμουνιστών. Τα κόμματα αυτά εμφανίζουν ποσοστά αποδοχής 14,7% και 5,6% αντίστοιχα, με βάση τη δημοσκόπηση της Multidados, σε σύγκριση με 9,2% και 6,8% που είχαν στη δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας από την εταιρεία Pitagorica.

Ένας πιθανός ρυθμιστικός παράγοντας είναι το κόμμα ΡΑΝ (Πρόσωπα-Ζώα-Φύση), που σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση θα λάμβανε 7,9% στις εκλογές του Οκτωβρίου. Το κόμμα αυτό κέρδισε μια έδρα στις τελευταίες ευρωεκλογές.

Στη δημοσκόπηση της Multidados ρωτήθηκαν 800 ψηφοφόροι κατά το διάστημα 18-28 Ιουλίου. Η δημοσκόπηση έχει περιθώριο σφάλματος 3,5%.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v