Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαρνιέ: Δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα γίνει Brexit με συμφωνία

Οι Βρυξέλλες δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσουν την απαίτηση του Λονδίνου για τα ιρλανδικά σύνορα. Το λεγόμενο backstop πρέπει να παραμείνει στη συμφωνία, τονίζει ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ.

Μπαρνιέ: Δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα γίνει Brexit με συμφωνία

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, ο Μισέλ Μπαρνιέ, τονίζει ότι δεν αισιοδοξεί όσον αφορά τις πιθανότητες αποφυγής του σεναρίου αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία, καθώς οι Βρυξέλλες δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσουν την απαίτηση του Λονδίνου ο μηχανισμός ασφαλείας για την αποφυγή του κινδύνου δημιουργίας «σκληρών» συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας, το λεγόμενο backstop, να αφαιρεθεί εντελώς από τη Συμφωνία Αποχώρησης.

Σε άρθρο του το οποίο δημοσιεύεται στο φύλλο της εφημερίδας The Sunday Telegraph που κυκλοφορεί, ο Μπαρνιέ εξηγεί ότι το λεγόμενο backstop πρέπει να παραμείνει στη συμφωνία, τόσο για να προασπιστεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς της ΕΕ όσο ταυτόχρονα και για να εξασφαλιστεί ότι τα σύνορα στο νησί της Ιρλανδίας θα παραμείνουν ανοικτά.

«Δεν είμαι αισιόδοξος για την αποφυγή του σεναρίου no-deal, όμως οφείλουμε, όλοι μας, να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με αποφασιστικότητα», υπογραμμίζει ο Μπαρνιέ στο άρθρο του, απόσπασμα του οποίου βρίσκεται στο πρωτοσέλιδο της κυριακάτικης Τέλεγκραφ.

«Το backstop είναι η μέγιστη ευελιξία που μπορεί να προσφέρει η ΕΕ σ’ ένα Κράτος-μη μέλος», συμπληρώνει ο Γάλλος.

Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, όπως θυμίζει το ΑΠΕ, έχει εξαγγείλει ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ, με ή χωρίς συμφωνία, την 31η Οκτωβρίου. Βουλευτές της αντιπολίτευσης δηλώνουν αποφασισμένοι να δράσουν από αύριο Δευτέρα για να αποτρέψουν το διαζύγιο χωρίς συμφωνία, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Σε δικό του άρθρο στην ίδια συντηρητική εφημερίδα που δημοσιεύεται επίσης σήμερα, ο de facto υπαρχηγός του Τζόνσον Μάικλ Γκόουβ αντιτείνει ότι το ενδεχόμενο να απομακρυνθεί από το τραπέζι το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ άνευ συμφωνίας θα «ελάττωνε» τις «δυνατότητες» που έχει το Λονδίνο να «εξασφαλίσει αλλαγές» στη συμφωνία για το Brexit, που θα μπορούσαν να σημάνουν την έγκρισή της από το κοινοβούλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v