Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Goldman Sachs: Ποια μέτρα αναμένεται να ανακοινώσει η ΕΚΤ

Ο οίκος αναμένει ότι η κεντρική τράπεζα θα ανακοινώσει αγορές ομολόγων ύψους 30 δισ. ευρώ τον μήνα, για τους επόμενους εννέα μήνες, που θα περιλαμβάνουν κρατικό χρέος (25 δισ. ευρώ) και εταιρικά ομόλογα επενδυτικής αξιολόγησης (5 δισ. ευρώ).

Goldman Sachs: Ποια μέτρα αναμένεται να ανακοινώσει η ΕΚΤ

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ που συνεδριάζουν αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσουν ένα τριπλό πακέτο χαλάρωσης, σημειώνει η Goldman Sachs σε έκθεσή της.

Πρώτον, η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 20 μονάδες βάσης, καθώς οι αξιωματούχοι βλέπουν περιθώρια για χαμηλότερα επιτόκια.

Δεύτερον, αναμένεται ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) με τους υφιστάμενους περιορισμούς και ξεκάθαρο χρονικό περιθώριο, δεδομένου ότι κάποια μέλη του συμβουλίου της ΕΚΤ τάσσονται εναντίον. 

Ο οίκος αναμένει ότι η κεντρική τράπεζα θα ανακοινώσει αγορές ομολόγων ύψους 30 δισ. ευρώ τον μήνα για τους επόμενους εννέα μήνες, που θα περιλαμβάνουν κρατικό χρέος (25 δισ. ευρώ) και εταιρικά ομόλογα επενδυτικής αξιολόγησης (5 δισ. ευρώ). 

Τρίτον, η ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα βελτιώσει την καθοδήγησή της για τις μελλοντικές κινήσεις (guidance), συνδέοντάς τες με τον πληθωρισμό. Το βασικό σενάριο θέλει η ΕΚΤ να συνδέει την πρώτη αύξηση επιτοκίων με τη μέτρηση τόσο του πληθωρισμού όσο και των πληθωριστικών προσδοκιών. 

Η αντίδραση των αγορών στις αποφάσεις αναμένεται να εξαρτηθεί από τα σινιάλα της ΕΚΤ αναφορικά με μελλοντικές μειώσεις επιτοκίων και ενδεχόμενη μελλοντική ενίσχυση του QΕ.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v