Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα εσωτερικά μέτωπα για την κυβέρνηση και ο «πονοκέφαλος» της Άγκυρας

Οι μικρές νίκες στην καθημερινότητα του πολίτη και η επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Τι απαντά στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ περί ανεξέλεγκτης αστυνομικής βίας. Η ανησυχία για τος τουρκικές προκλήσεις και η εκτίμηση για το μεταναστευτικό.

Τα εσωτερικά μέτωπα για την κυβέρνηση και ο «πονοκέφαλος» της Άγκυρας

Ο Προϋπολογισμός του 2020 υπερψηφίστηκε, ένα ακόμα μέτωπο για την κυβέρνηση έκλεισε και το Μέγαρο Μαξίμου χαράζει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει στη συνέχεια.

Με φόντο το απρόβλεπτο των τουρκικών προκλήσεων που αυτή τη στιγμή εμφανίζεται ως νούμερα ένα κίνδυνος για τη χώρα, σε συνδυασμό με το προσφυγικό, το κυβερνητικό επιτελείο θέλει να μεταδώσει στους πολίτες ένα αισιόδοξο μήνυμα για την επόμενη μέρα. Στόχος, να αναδείξει ότι κάθε μέρα που περνάει, με σταθερά βήματα επιτυγχάνονται μικρές νίκες στην καθημερινότητα του πολίτη και η χώρα επανέρχεται στην κανονικότητα.

Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τη διήμερη περιοδεία στη Θεσσαλία, όπου, μεταξύ άλλων, επισκέφθηκε εργοτάξιο του αυτοκινητόδρομου Ε65, επιδιώκοντας να αναδείξει την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, ενώ ξεχωριστό μήνυμα εξέπεμψε επισκεπτόμενος το Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να πατήσουμε φρένο στις μεταρρυθμίσεις. Μόνο πιο γρήγορα θα πάμε, όχι πιο αργά», τόνισε ο πρωθυπουργός από τον ΣΕΒ, υποστηρίζοντας ότι η κοινωνία είναι ώριμη να στηρίξει αλλαγές που μέχρι πριν λίγα χρόνια φαίνονταν δύσκολες, ενώ άσκησε νέα σκληρή κριτική στους απεργούς.

«Εμείς είπαμε ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση προστατεύει το δικαίωμα στην απεργία και στην κινητοποίηση, αλλά δεν μπορεί συστηματικά οι λίγοι να ταλαιπωρούν τους πολλούς. Και θα το κάνουμε πράξη αυτό με νομοθέτηση συγκεκριμένη μέσα στον Ιανουάριο», σημείωσε.

Στο πλαίσιο του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης, τη Δευτέρα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο, με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, τα νομοσχέδιο για τις πορείες και το προσωπικό ασφαλείας όταν γίνονται απεργίες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα υδατοδρόμια και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Όσον αφορά την ασφάλεια και τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ περί ανεξέλεγκτης αστυνομικής βίας κατά την εκκένωση της κατάληψης στο Κουκάκι, κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύει ότι με την συγκεκριμένη τακτική θα βγει «από τα πολιτικά αδιέξοδα, την κρίση στρατηγικής και τις εσωτερικές συγκρούσεις τους που εντείνονται το τελευταίο διάστημα».

Η Κυβέρνηση, κατά τις ίδιες πηγές, «θα συνεχίσει να πράττει αυτό που πρέπει για την ασφάλεια των πολιτών παντού. Η προσπάθεια που ξεκίνησε θα συνεχιστεί και η ανομία θα αντιμετωπιστεί. Αυτό ζητά η κοινωνία».

H αστυνομία, όπως σταθερά επισημαίνει το Μέγαρο Μαξίμου, λειτουργεί στο πλαίσιο του νόμου, ωστόσο όπου διαπιστώνονται φαινόμενα υπέρβασης καθηκόντων των αστυνομικών οργάνων και αδικαιολόγητης βίας, αμέσως τα περιστατικά αυτά θα παραπέμπονται για εξέταση και λήψη μέτρων στα αρμόδια πειθαρχικά και θεσμικά όργανα.

Θερμό επεισόδιο

Η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει ένα ακόμα επίδομα, αυτό των 120 ευρώ σε όλους τους στρατιωτικούς, σε μια κρίσιμη φάση για τα εθνικά μας θέματα και με τον φόβο του θερμού επεισοδίου, υπαρκτό. «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, γιατί έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, έχουμε τους συμμάχους μας πλάι μας και έχουμε τη δύναμη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί, για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Αναφορικά με την προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης, όπως λένε στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ήταν ένα ενδεχόμενο. Για να προχωρήσουμε σ’ αυτό, όμως, χρειαζόταν διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο πλευρών και υπογραφή συνυποσχετικού. Κάτι που δεν φαντάζει ιδιαίτερα πιθανό, με την ελληνική πλευρά να δίνει σημασία στον διάλογο για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι η συζήτηση για την Ευρώπη θα καταλήξει σε ένα νέο πλαίσιο για το Δουβλίνο, όπου θα μπορέσει η χώρα μας να έχει μια πολύ καλύτερη αντιμετώπιση του ζητήματος συνολικά. Τον Φεβρουάριο, δηλαδή μέχρι το τέλος του χειμώνα σύμφωνα με τη σχετική δέσμευση, θα είναι έτοιμο το πρώτο κλειστό κέντρο και μετά θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα, στα υπόλοιπα νησιά. Είναι μια διαδικασία που θα διαρκέσει από τέσσερις έως έξι μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v