Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφωνία του OPEC+ για αύξηση της προμήθειας πετρελαίου από τον Αύγουστο

Από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο θα αυξήσει την παραγωγή κατά περαιτέρω 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή. Αύξηση ανακοίνωσε και η Ρωσία για το 2° εξάμηνο. Ποια είναι η ρίζα της διαμάχης και τι σημαίνει για τις τιμές.

Συμφωνία του OPEC+ για αύξηση της προμήθειας πετρελαίου από τον Αύγουστο

Οι υπουργοί του OPEC+συμφώνησαν σήμερα να ενισχύσουν τις προμήθειες πετρελαίου από τον Αύγουστο για να κατεβάσουν τις τιμές, που έχουν σκαρφαλώσει σε υψηλό δυόμισι ετών καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία του κορωνοϊού, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η ομάδα, που απαρτίζεται από τις χώρες του OPEC καθώς και πετρελαιοπαραγωγούς συμμάχους όπως η Ρωσία, συμφώνησε σε νέες κατανομές παραγωγής από τον Μάιο του 2022 για να ξεπεραστούν οι διαφορές μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που απείλησαν να οδηγήσουν τον σχεδιασμό σε «ναυάγιο».

Υπενθυμίζεται πως πέρυσι o OPEC+μείωσε την παραγωγή κατά την ποσότητα-ρεκόρ των 10 εκατ. βαρελιών ημερησίως λόγω της πτώσης της ζήτησης που προκάλεσε η πανδημία και της κατάρρευσης των τιμών. Έκτοτε έχει επαναφέρει σταδιακά μέρος της προσφοράς και έτσι η μείωση είναι τώρα στα περίπου 5,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Ο πόλεμος επηρέασε τις τιμές με υψηλές διακυμάνσεις και άνοδο πάνω από τα 75 δολ. το βαρέλι.

Από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2021 η ομάδα θα αυξήσει την προμήθεια κατά περαιτέρω 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ή 0,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον μήνα, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο OPEC.

Ρωσία: Αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στο 2° εξάμηνο

Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία θα αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου της, κατά το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου, μετά τη νέα συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα στον ΟΠΕΚ+, αναφορικά με την αύξηση της συνολικής παραγωγής πετρελαίου.

Ο Νόβακ είπε ότι η Ρωσία θα αρχίσει να αυξάνει τη μηνιαία παραγωγή της κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα, από τον Αύγουστο και θα φτάσει στα επίπεδα παραγωγής που είχε πριν από την κρίση του κορονοϊού, τον Μάιο του 2022.

Η Ρωσία θα παράγει επιπλέον περίπου 21 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου τη χρονιά που διανύουμε και την επόμενη χρονιά, δήλωσε ο ίδιος.

Ο Νόβακ είπε επίσης, στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24 ότι ο προϋπολογισμός της χώρας θα έχει επιπλέον έσοδα 400 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων) με δεδομένη τη νέα συμφωνία και με μία μέση τιμή πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v