Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσία: Η έξαρση Covid-19 και το καλυμένο lockdown Πούτιν

Στο παρελθόν ο Πούτιν είχε κηρύξει αρκετές φορές εβδομάδας αργίας. Προτιμούσε το μέτρο αυτό, που έχει στόχο να περιορίζεται η κυκλοφορία των ανθρώπων, αντί να επιβάλει lockdown. Αποφασισμένο να δράσει το Κρεμλίνο. Καθυστερεί ο εμβολιασμός.

Ρωσία: Η έξαρση Covid-19 και το καλυμένο lockdown Πούτιν

Η Ρωσία κατέγραψε σήμερα νέο ρεκόρ θανάτων λόγω της covid-19 σε ένα 24ωρο, με τη χώρα να βρίσκεται εν μέσω νέας έξαρσης της επιδημίας, γεγονός που ωθεί το Κρεμλίνο να επιβάλλει μέτρα σε εθνικό επίπεδο για την ανάσχεση της εξάπλωσης της νόσου.

Το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 1.028 θάνατοι λόγω της covid-19 καθώς και 34.073 νέες μολύνσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης.

Τις τελευταίες ημέρες η χώρα έχει καταρρίψει πολλά ρεκόρ μολύνσεων και ημερήσιων θανάτων με την επιδημία covid-19 εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς, ευνοημένη από την ασθμαίνουσα εκστρατεία ανοσοποίησης και τους ήπιους υγειονομικούς περιορισμούς.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενέκρινε την πρόταση για την καθιέρωση στην χώρα ημερών αργίας από τις 30 Οκτωβρίου έως την 7η Νοέμβριου, που έκανε η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκόλικοβα, και η οποία αποσκοπεί να αναχαιτισθεί το κύμα της πανδημίας που πλήττει την χώρα, και κάλεσε τις περιοχές στις οποίες παρατηρείται έξαρση της πανδημίας να καθιερώσουν τις ημέρες αργίας ήδη από τις 23 Οκτωβρίου.

«Αυτή τη στιγμή είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ανακόψουμε την κορύφωση του νέου κύματος της πανδημίας» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος κατά την διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης, προσθέτοντας ότι υποστηρίζει την πρόταση για την καθιέρωση των ημερών αργίας σε όλη την χώρα την περίοδο από τις 30 Οκτωβρίου έως την 7η Νοεμβρίου χωρίς καμία επίπτωση στους μισθούς.

Ο μισθός πρέπει να διατηρηθεί, είπε ο Πούτιν και συμφώνησε στο να δοθεί στις περιοχές το δικαίωμα να καθιερώσουν πρόσθετες μέρες αργίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και μάλιστα από τις 23 Οκτωβρίου.

Χθες Τρίτη, η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης αρμόδια για την Υγεία, η Τατιάνα Γκολίκοβα, είχε συστήσει να κηρύξουν εβδομάδα αργίας σε όλη τη χώρα την περίοδο από τις 30 Οκτωβρίου ως τις 7 Νοεμβρίου.

Στο παρελθόν ο Πούτιν είχε κηρύξει αρκετές φορές αργίες προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η covid-19. Ο Ρώσος πρόεδρος πάντα προτιμούσε το μέτρο αυτό, που έχει στόχο να περιορίζεται η κυκλοφορία των ανθρώπων, αντί να επιβάλει lockdown, που είναι αντιδημοφιλή και ενδέχεται να πλήξουν τη ρωσική οικονομία.

Ωστόσο το Κρεμλίνο, το οποίο μέχρι στιγμής επέτρεπε στις επαρχίες να αποφασίζουν μόνες τους τα υγειονομικά μέτρα που θα υιοθετούν, φαίνεται πλέον αποφασισμένο να δράσει μπροστά στην επιδημιολογική κατάσταση.

Καθυστερεί ο εμβολιασμός

Η Ρωσία είναι η χώρα της Ευρώπης που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία, με σχεδόν 230.000 νεκρούς, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης. Ο αριθμός αυτός ωστόσο πιστεύεται ότι είναι πολύ υψηλότερος στην πραγματικότητα, με την εθνική στατιστική υπηρεσία της Ρωσίας, τη Rosstat, να έχει καταμετρήσει περισσότερα από 400.000 θύματα ως τα τέλη Αυγούστου.

Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν αποφάσισε χθες Τρίτη «έκτακτα μέτρα» για την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων, κυρίως των ηλικιωμένων, την ώρα που ο αριθμός των ατόμων που νοσούν σοβαρά από covid-19 αυξάνεται «μέρα με την ημέρα».

Μεταξύ των μέτρων αυτών είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός του 80% των δημοσίων υπαλλήλων, έναντι 60% που ίσχυε ως τώρα, ως την 1η Ιανουαρίου 2022. Παράλληλα όλοι όσοι είναι άνω των 60 ετών και ανεμβολίαστοι είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν στα σπίτια τους από τις 25 Οκτωβρίου ως τις 25 Φεβρουαρίου, ενώ συνιστάται η τηλεργασία «τουλάχιστον του 30%» των εργαζομένων στις επιχειρήσεις.

Ωστόσο για πολλούς ειδικούς η πραγματική μάχη κατά του κορωνοϊού δίνεται στο πεδίο του εμβολιασμού, όπου η Ρωσία, αν και ήταν μία από τις πρώτες χώρες που ανέπτυξαν εμβόλιο κατά της covid-19, υστερεί.

Λιγότερο από το ένα τρίτο των περίπου 144 εκατομμυρίων Ρώσων έχει εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Gogov, με την πλειονότητα του πληθυσμού να παραμένει επιφυλακτική απέναντι στα ρωσικά εμβόλια.

Σύμφωνα με ανεξάρτητες δημοσκοπήσεις, περισσότεροι από τους μισούς Ρώσους δεν σκοπεύουν να εμβολιαστούν.

Μπροστά στην κατάσταση αυτή το Κρεμλίνο φαίνεται να χάνει την υπομονή του. Ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ ζήτησε χθες από τους Ρώσους να είναι «πιο υπεύθυνοι», αντί να «κατηγορούν το κράτος για όλα».

Ωστόσο παραδέχθηκε ότι οι αρχές δεν έχουν κάνει αρκετά για να εξηγήσουν στους Ρώσους ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική στον εμβολιασμό».

Αντιμέτωπες με τον εμβολιαστικό δισταγμό παρά τη νέα έξαρση της επιδημίας, κάποιες επαρχίες στη Ρωσία επανέφεραν την υποχρέωση της επίδειξης υγειονομικού πάσου για την είσοδο σε κάποιους δημόσιους χώρους.

Η Αγία Πετρούπολη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα την εφαρμογή ενός τέτοιου πιστοποιητικού από την 1η Νοεμβρίου για τη συμμετοχή σε αθλητικά ή πολιτιστικά γεγονότα παρουσία περισσότερων από 40 ατόμων και, από την 1η Δεκεμβρίου, για την είσοδο στα εστιατόρια και τα καταστήματα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v