Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εφοδος των γερμανικών αρχών στην Deutsche Bank, έρευνες για ξέπλυμα

Ηδη κατρακύλησαν οι μετοχές της τράπεζας. Βεβαρημένο «ποινικό μητρώο» αλλά και αυξημένα κέρδη το πρώτο τρίμηνο.

Εφοδος των γερμανικών αρχών στην Deutsche Bank, έρευνες για ξέπλυμα

Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Γερμανίας, οι εισαγγελίες και το σώμα δίωξης οικονομικού εγκλήματος της χώρας (BaFin) πραγματοποίησαν έφοδο στα κεντρικά γραφεία της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη το πρωί της Παρασκευής, σύμφωνα με εισαγγελική δήλωση που επικαλούνται οι Financial Times.

Οι πληροφορίες προς στιγμή αρκούνται στο ότι εκδόθηκε ένταλμα έρευνας από το περιφερειακό δικαστήριο της Φρανκφούρτης. Με το άκουσμα της είδησης, οι μετοχές της Deutsche Bank υποχώρησαν σχεδόν κατά 3%.

Η ίδια η Deutsche Bank επιβεβαίωσε την πληροφορία, προσθέτοντας ότι η έφοδος των αρχών συνδέεται με αναφορές της τράπεζας που επισήμαιναν ύποπτες δραστηριότητες για πιθανή νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Τον Νοέμβριο του 2018, η Deutsche Bank ερευνήθηκε από 170 αστυνομικούς, εισαγγελείς και εφοριακούς για φερόμενη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, σε μια έφοδο που και τότε οδήγησε σε απώλειες τις μετοχές της τράπεζας.

Η έρευνα, που εστίαζε σε ύποπτες συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στο τμήμα διαχείρισης περιουσίας μεταξύ 2013 και 2018, σταμάτησε μεν λίγο αργότερα, αλλά η Deutsche Bank πλήρωσε 15 εκατ. ευρώ για ανεπαρκείς ελέγχους όσον αφορά το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Τον Οκτώβριο του 2020 οι εισαγγελείς της Φρανκφούρτης επέβαλαν στην τράπεζα πρόστιμο 13,5 εκατ. ευρώ για καθυστερημένη αναφορά ύποπτων συναλλαγών που σχετίζονταν με το παράρτημα της Danske Bank στην Εσθονία, καταλήγουν οι Financial Times.

Η γερμανική τράπεζα, υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Κρίστιαν Ζίβινγκ, προσπαθεί να αποκαταστήσει τη φήμη της έπειτα από σειρά ντροπιαστικών και κοστοβόρων αποτυχιών συμμόρφωσης με κανονιστικές ρυθμίσεις.

Εν τω μεταξύ, προ ημερών ανακοίνωσε αύξηση 17% στα κέρδη πρώτου τριμήνου, μεγαλύτερη του αναμενομένου, καθώς τα έσοδα της επενδυτικής τραπεζικής αυξήθηκαν σημαντικά. Ωστόσο προειδοποίησε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να επηρεάσει τα ετήσια αποτελέσματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v