Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στις τιμές φυσικού αερίου, λύση για τις αγορές εισηγείται η ΕΕ

Η Κομισιόν σχεδιάζει να καθοδηγήσει τους αγοραστές να κάνουν δήλωση εξόφλησης στη Ρωσία, μόλις γίνει η καταβολή ποσών σε ευρώ ή δολάρια. Δεύτερη ημέρα πτώσης για τις τιμές.

Πτώση στις τιμές φυσικού αερίου, λύση για τις αγορές εισηγείται η ΕΕ

Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προσφέρει στις εταιρείες ενέργειας έναν τρόπο να πληρώνουν για το ρωσικό φυσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις, βοήθησαν να μειωθούν οι τιμές για δεύτερη ημέρα.

Καθώς πλησιάζουν οι προθεσμίες πληρωμής, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ολλανδία (σημείο αναφοράς) υποχώρησαν έως και 3% σήμερα, αφότου υποχώρησαν 9,2% την Παρασκευή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να προσφέρει στους αγοραστές νέες οδηγίες σχετικά με τον τρόπο πληρωμής του φυσικού αερίου, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και αποφεύγοντας παράλληλα ενδεχόμενη παραβίαση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οπως υπενθυμίζει το Bloomberg, οι εμπλεκόμενοι περιμένουν με ανυπομονησία την επικαιροποίηση των οδηγιών της ΕΕ καθώς οι περισσότερες προθεσμίες πληρωμής λήγουν μέχρι το τέλος του μήνα. Η Ρωσία είχε ζητήσει από τις εταιρείες να αποδεχθούν μια νέα μέθοδο συναλλαγής, που θα περιλάμβανε το άνοιγμα δύο λογαριασμών στην Gazprombank, έναν σε ευρώ ή σε δολάριο και έναν άλλο σε ρούβλια.

Στη νέα καθοδήγηση, η Ευρώπη σχεδιάζει να πει στις εταιρείες ότι πρέπει να κάνουν σαφή δήλωση ότι θεωρούν ότι οι υποχρεώσεις εκπληρώνονται μόλις πληρώσουν σε ευρώ ή δολάρια, σύμφωνα με τις υπάρχουσες συμβάσεις, υποστηρίζουν άτομα που γνωρίζουν το θέμα. 

Στην Ολλανδία, οι τιμές αερίου για τον επόμενο μήνα, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, υποχώρησαν στα 94 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πριν κινηθούν στα 94,2 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v