Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρελάνς Κομισιόν για το ρωσικό αέριο: Μην ανοίξετε λογαριασμό σε ρούβλι

Αντιστροφή της πτώσης της τιμής και άνοδο έως τη ζώνη των 100 ευρώ η μεγαβατώρα προκαλεί δήλωση εκπροσώπου της Κομισιόν, που αποτρέπει τις εταιρείες να ανοίξουν λογαριασμό σε ρούβλι στην Gazprombank. Οι οδηγίες της Επιτροπής.

Ρελάνς Κομισιόν για το ρωσικό αέριο: Μην ανοίξετε λογαριασμό σε ρούβλι

Νέο επεισόδιο στο σίριαλ με τις πληρωμές ρωσικού φυσικού αερίου εξελίσσεται σήμερα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει ότι οι εταιρείες φυσικού αερίου θα παραβιάσουν τις κυρώσεις, εάν ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς σε ρούβλια για να αγοράσουν ρωσικό αέριο, αλλά μπορούν να αγοράσουν το καύσιμο εάν ακολουθήσουν τις οδηγίες του μπλοκ. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι οι εταιρείες μπορούν να ανοίξουν λογαριασμό σε ευρώ ή δολάρια στην Gazprombank και να κηρύξουν τη συναλλαγή ολοκληρωμένη μόλις κατατεθεί η πληρωμή. Το άνοιγμα λογαριασμού σε ρούβλια θα ξεπερνούσε τις οδηγίες που δώσαμε στα κράτη-μέλη ως προς το τι επιτρέπεται υπό το καθεστώς κυρώσεων», δήλωσε σήμερα ο Έρικ Μάμερ, εκπρόσωπος της Επιτροπής. Η είδηση ανέτρεψε την πτωτική πορεία του φυσικού αερίου το πρωί. Με άνοδο άνω του 5% ξεπέρασε εκ νέου τα 100 δολάρια ανά μεγαβατώρα.

«Οτιδήποτε υπερβαίνει το άνοιγμα λογαριασμού στο νόμισμα της σύμβασης στην Gazprombank, την πληρωμή σε αυτόν τον λογαριασμό και στη συνέχεια τη δήλωση ότι θεωρείται ολοκληρωμένη η πληρωμή αντιβαίνει τις κυρώσεις», είπε ο Μάμερ.

Η επιτροπή έστειλε αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές για τις αγορές φυσικού αερίου στα κράτη-μέλη την Παρασκευή. Στις επικαιροποιημένες συστάσεις, ανέφερε ότι οι εταιρείες θα πρέπει να κάνουν σαφή δήλωση ότι θεωρούν τις υποχρεώσεις τους εκπληρωμένες μόλις πληρώσουν σε ευρώ ή δολάρια.

Η γραπτή καθοδήγηση δεν αντιμετώπισε την απαίτηση της Μόσχας να ανοιχτεί δεύτερος λογαριασμός σε ρούβλια, αλλά αξιωματούχοι της ΕΕ είπαν στους δημοσιογράφους τον περασμένο μήνα ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν αντίθετη με κυρώσεις.

Οι κυρώσεις της ΕΕ «δεν εμποδίζουν τους οικονομικούς φορείς να ανοίγουν τραπεζικό λογαριασμό σε καθορισμένη τράπεζα για πληρωμές που οφείλονται βάσει συμβάσεων για την προμήθεια φυσικού αερίου σε αέρια κατάσταση, στο νόμισμα που καθορίζεται σε αυτές τις συμβάσεις», ανέφερε η καθοδήγηση της Επιτροπής. «Οι φορείς εκμετάλλευσης θα πρέπει να κάνουν σαφή δήλωση ότι σκοπεύουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει υφιστάμενων συμβάσεων και να εξετάσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις σχετικά με την πληρωμή που έχει ήδη εκπληρωθεί πληρώνοντας σε ευρώ ή δολάρια, σύμφωνα με τις υπάρχουσες συμβάσεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v