Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Trader της BNP έκανε μπούλινγκ σε υφιστάμενο και αθωώθηκε

Απολύθηκε αλλά έλαβε αδρή αποζημίωση 1,7 εκατ. ευρώ. Απόφαση γαλλικού δικαστηρίου (ξανα)ανοίγει τη δημόσια συζήτηση για τις αποδεκτές συμπεριφορές στους χώρους εργασίας. Πόσο μάλλον όταν επίδικο είναι χρηματιστηριακές συναλλαγές εκατομμυρίων...

Trader της BNP έκανε μπούλινγκ σε υφιστάμενο και αθωώθηκε

Αποζημίωση ύψους 1,7 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει σειρά χαμένων μπόνους, λαμβάνει επικεφαλής σε τμήμα trading της BNP Paribas, που απολύθηκε αφού κατηγορήθηκε για τρομοκράτηση υφισταμένων του.

Ο Ομάρ Αλαμί, πρώην επικεφαλής πωλήσεων παραγώγων της BNP για Ελβετία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο, απολύθηκε άδικα, αποφάσισε δικαστήριο του Παρισιού την Τρίτη, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Κοραλί Ουαζανά, δικηγόρος του κατηγορουμένου, τόνισε ότι η απόφαση δικαιώνει πανηγυρικά τον πελάτη της, ο οποίος επιμένει ότι δεν έκανε τίποτα κακό, μεταδίδει το Bloomberg. «Καθαρίζει το όνομά του μετά από αγώνα τριών ετών».

Ο Αλαμί μήνυσε την BNP που τον απέλυσε το 2019 όταν εσωτερική έκθεση αποκάλυψε πως ενώπιον συναδέλφων είχε αποκαλέσει «άχρηστο» έναν trader εξαιτίας πιθανού λάθους του. Το έγγραφο έκανε λόγο για «συναισθηματική τρομοκρατία», περιλαμβάνοντας μαρτυρίες εργαζομένων ότι δεν επρόκειτο για μεμονωμένο ξέσπασμα.

Η μήνυση θυμίζει αντίστοιχη υπόθεση κατά της UBS Group στο Λονδίνο, που εγείρει ερωτήματα σχετικά με το ποια θεωρείται αποδεκτή συμπεριφορά στην αίθουσα χρηματιστηριακών συναλλαγών. Ενώ ο μηνυτής της UBS περιέγραψε ένα «τοξικό περιβάλλον» με συνεχείς φωνές, οι δικηγόροι της ελβετικής τράπεζας είχαν αντιτείνει ότι «αναπόφευκτα έτσι γίνονται οι δουλειές στο Σίτι».

Ο Αλαμί ζητούσε αποζημίωση περίπου 4 εκατ. δολαρίων. Το σκεπτικό της απόφασης θα γίνει γνωστό τις επόμενες εβδομάδες.

Ο ίδιος δέχτηκε ότι μίλησε «ζωηρά» στον trader, όταν ομολόγησε πιθανό λάθος του σε συναλλαγή 1 εκατ. ευρώ, ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε ποτέ «ταπεινωτικός, προσβλητικός ή επιθετικός». Αμφισβήτησε επίσης τα άλλα στοιχεία της εσωτερικής έρευνας, λέγοντας ότι οι δηλώσεις των συναδέλφων ήταν ανώνυμες, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v