Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Ανησυχία για τον πληθωρισμό, επείγουσα ανάγκη για δράση

«Τα μέλη συμμερίστηκαν ευρέως την άποψη ότι η σταδιακή ομαλοποίηση της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής... πρέπει να συνεχιστεί», αναφέρεται στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης.

ΕΚΤ: Ανησυχία για τον πληθωρισμό, επείγουσα ανάγκη για δράση

Εκτεταμένη ανησυχία για την εξάπλωση του πληθωρισμού εξέφρασαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υποστηρίζοντας τη συνέχιση της εξομάλυνσης της πολιτικής, όπως έδειξαν τα πρακτικά της συνεδρίασης της 14ης Απριλίου, τα οποία δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη.

Οπως μεταδίδει το Reuters, με τον πληθωρισμό να εκτινάσσεται στο υψηλό ρεκόρ του 7,4%, η ΕΚΤ επιβεβαίωσε στη συνεδρίαση τα σχέδια να τερματίσει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων το τρίτο τρίμηνο, αλλά διατήρησε έναν κατά τα άλλα μη δεσμευτικό τόνο, αποφεύγοντας οποιεσδήποτε άλλες δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιτοκίων, που παραμένουν βαθιά αρνητικά.

«Τα μέλη εξέφρασαν ευρέως την ανησυχία τους για τα υψηλά νούμερα του πληθωρισμού», ανέφερε η ΕΚΤ στα πρακτικά της συνεδρίασης. «Τα μέλη συμμερίστηκαν ευρέως την άποψη ότι η σταδιακή ομαλοποίηση της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής... πρέπει να συνεχιστεί».

«Ορισμένα μέλη θεώρησαν σημαντικό να δράσουν χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση», πρόσθεσε η ΕΚΤ. «Διαπιστώθηκε επίσης ένας κίνδυνος ότι εάν το Διοικητικό Συμβούλιο δεν σηματοδοτούσε μια ταχύτερη διαδικασία ομαλοποίησης της πολιτικής, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα συνέχιζαν να αυξάνονται».

Σχεδόν όλοι όσοι έχουν μιλήσει δημόσια υποστηρίζουν πλέον αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο, την πρώτη αύξηση της ΕΚΤ εδώ και πάνω από μια δεκαετία, ενώ πολλοί πιέζουν να αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων σε θετικό έδαφος φέτος. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο μείον 0,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v