Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρέχει να προλάβει τη χρεοκοπία η Ρωσία

Η Ρωσία αποπλήρωσε μία εβδομάδα νωρίτερα ομόλογα που αποτιμούνται σε δολάριο. Στις 25 Μαΐου λήγει η άδεια των ΗΠΑ. Εχουμε τους πόρους να εξυπηρετήσουμε το χρέος μας διαμηνύει ο Ρώσος ΥΠΟΙΚ, Αντόν Σιλουάνοφ.

Τρέχει να προλάβει τη χρεοκοπία η Ρωσία

Η Ρωσία αποπλήρωσε νωρίτερα τους τόκους δύο ομολόγων της την Παρασκευή σε μια προσπάθεια να αποφύγει τη χρεοκοπία ενόψει της λήξης της ειδικής άδειας που έχουν χορηγήσει οι ΗΠΑ για να επιτρέψουν την πραγματοποίηση τέτοιων συναλλαγών. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι κατέβαλε 71,25 εκατ. δολάρια για την πληρωμή κουπονιών ομολόγου που αποτιμάται σε δολάριο και λήγει το 2026 και 26,5 εκατ. δολάρια για την πληρωμή κουπονιών ομολόγου που αποτιμάται σε δολάριο και λήγει το 2036. 

Η Ρωσία είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της τεχνητής χρεοκοπίας μετά την επιβολή κυρώσεων από τις δυτικές χώρες στον απόηχο της εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Η χώρα έχει αποκοπεί πλήρως από το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα με σχεδόν τα μισά από τα συναλλαγματικά αποθέματα ύψους 640 δισ. δολαρίων που διακρατεί στο εξωτερικό να έχουν παγώσει. 

Η διορία για την πληρωμή των τόκων των δύο ομολόγων έληγε την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά η Ρωσία βασίζεται στην ειδική άδεια των ΗΠΑ για τη μεταφορά των χρημάτων στους ξένους ομολογιούχους. Η άδεια αυτή παρακάμπτει τις επιβληθείσες κυρώσεις στη ρωσική κεντρική τράπεζα και τις ρωσικές τράπεζες και λήγει στις 25 Μαΐου.

Eνώ η Μόσχα διαμήνυσε αρχικά ότι δεν θα πραγματοποιήσει καμία πληρωμή σε ξένο επενδυτή αν δεν της επιτραπεί να χρησιμοποιήσει τα παγωμένα της συναλλαγματικά αποθέματα, αυτό φαίνεται να έχει αλλάξει. «Η στρατηγική τώρα είναι ότι η Ρωσία δεν θέλει να είναι το μέρος που ευθύνεται για τη χρεοκοπία» δήλωσε διαχειριστές κεφαλαίων στο Reuters. 

O Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ δήλωσε την Τετάρτη ότι η Μόσχα θα εξυπηρετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις στο εξωτερικό σε ρούβλια αν οι ΗΠΑ μπλοκάρουν τις άλλες δυνατότητες αποπληρωμής των ομολόγων και δεν θα κηρύξει χρεοκοπία καθώς έχει τους πόρους για να πληρώσει.

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν επιβεβαίωσε ότι είναι απίθανο οι ΗΠΑ να επεκτείνουν την εξαίρεση που επέτρεπε στη Ρωσία να πραγματοποιεί πληρωμές ομολόγων σε αμερικανούς επενδυτές.

«Η εκτίμηση ήταν ότι ήταν χρονικά περιορισμένη» είπε η Γέλεν σχετικά με την άδεια που λήγει στις 25 Μαΐου.

Η «εξαίρεση», που εκδόθηκε λίγο μετά την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, έδωσε στη Μόσχα το περιθώριο να πληρώσει κουπόνια ομολόγων, βοηθώντας την να αποφύγει την αθέτηση πληρωμών για το δημόσιο χρέος της.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v