Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H ανάπτυξη στη Βόρεια Ιρλανδία ξεπερνά την υπόλοιπη Μ. Βρετανία

Ολική ανατροπή στην οικονομική γεωγραφία του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς η συνήθως «ριγμένη» Βόρεια Ιρλανδία σημειώνει ανάπτυξη που θα ζήλευε η υπόλοιπη χώρα. Το Μπέλφαστ έχει αποφύγει τις συνέπειες του Brexit και ίσως αυτό αποδίδει καρπούς.

H ανάπτυξη στη Βόρεια Ιρλανδία ξεπερνά την υπόλοιπη Μ. Βρετανία

Η οικονομία της Βόρειας Ιρλανδίας αναπτύσσεται ταχύτερα από την οικονομία της υπόλοιπης Βρετανίας, δείχνει ανάλυση της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας που επικαλείται το Politico.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ΑΕΠ της Βόρειας Ιρλανδίας αυξήθηκε κατά 1,4% το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2021, σε σύγκριση με επιδόσεις 0,9% και 0,6% σε Σκοτία και Αγγλία αντίστοιχα. Η οικονομική δραστηριότητα στην Ουαλία συρρικνώθηκε κατά 0,3% το ίδιο τρίμηνο.

Μάλιστα, την προβληματική εικόνα της Αγγλίας ξεγελά η οικονομία του Λονδίνου, που συνδέεται με παγκόσμιες δραστηριότητες. Πέρα από την πρωτεύουσα, που σημείωσε ανάπτυξη 2,3%, μόνο δύο από τις άλλες οκτώ αγγλικές περιφέρειες κατέγραψαν θετικό πρόσημο. Τα βορειοανατολικά, συμπεριλαμβανομένων των Νιούκαστλ και Σάντερλαντ, έκαναν βουτιά 1,2%.

Η ανάλυση — βασισμένη κυρίως στις πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών 1,9 εκατ. επιχειρήσεων — δεν εξηγεί για ποιους λόγους η οικονομία της Βόρειας Ιρλανδίας, που συνήθως υστερεί, ξεπέρασε φέτος πολλές περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Άλλη πρόσφατη εγχώρια οικονομική ανάλυση ωστόσο, συνεχίζει το Politico, θεωρεί ως βασικό μοχλό ανάπτυξης τη συνεχιζόμενη ανεμπόδιστη πρόσβαση της Βόρειας Ιρλανδίας στο εμπόριο με τους 27 της ΕΕ.

Αυτή η εικόνα ενισχύεται από μηνιαίες αναφορές της ιρλανδικής στατιστικής υπηρεσίας, η οποία έχει καταγράψει εμπορικά μεγέθη ρεκόρ μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας μετά την εφαρμογή των εμπορικών κανόνων του Brexit τον Ιανουάριο του 2021.

Οι νέοι κανόνες περιλαμβάνουν ένα εμπορικό πρωτόκολλο Βρετανίας-ΕΕ που διατηρεί τη Βόρεια Ιρλανδία εντός της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς. Ενώ οι Ενωτικοί αντιτίθενται στο πρωτόκολλο επειδή απαιτεί τελωνειακούς και υγειονομικούς ελέγχους της ΕΕ στα βρετανικά προϊόντα που φτάνουν στη Βόρεια Ιρλανδία, η συμφωνία επιτρέπει επίσης στις βορειοϊρλανδικές εταιρείες να αποφεύγουν τη γραφειοκρατία όταν συναλλάσσονται με τους Ιρλανδούς γείτονές τους και τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v