Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το δολάριο νέος πονοκέφαλος για τις μετοχές τεχνολογίας

H Microsoft, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής λογισμικού στον κόσμο μείωσε την πρόβλεψή για τα κέρδη το τρέχον τρίμηνο και κατηγόρησε γι' αυτό το ακριβό δολάριο.

Το δολάριο νέος πονοκέφαλος για τις μετοχές τεχνολογίας

Οι εταιρείες τεχνολογίας και παραγωγής λογισμικού οι μετοχές των οποίων έχουν πληγεί σφοδρά φέτος δέχθηκαν άλλο ένα πλήγμα όταν η Microsoft Corp. προειδοποίησε για ακόμη περισσότερους «αντίθετους ανέμους».

Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής λογισμικού στον κόσμο μείωσε την πρόβλεψή του για τα κέρδη το τρέχον τρίμηνο και κατηγόρησε γι' αυτό το ακριβό δολάριο. Η σπάνια αναθεώρηση των προβλέψεων της εταιρείας στη μέση της περιόδου αιφνιδίασε τις αγορές και οδήγησε για λίγο τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του δείκτη S&P 500 σε πτώση, σημειώνει το Bloomberg.

Η Microsoft και άλλοι μεγάλοι κατασκευαστές λογισμικού στις ΗΠΑ, όπως η Oracle Corp. και η Adobe Inc., έχουν πολύπλοκες παγκόσμιες δραστηριότητες και υψηλότερη έκθεση σε ξένα νομίσματα. Ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ έχει αυξηθεί περισσότερο από 7% από το χαμηλό του Ιανουαρίου και τον περασμένο μήνα έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών. Το ακριβότερο δολάριο αναμένεται να προσθέσει πιέσεις που ήδη απειλούν τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών, όπως το υψηλότερο κόστος.

"To ισχυρό δολάριο θα είναι ένα επαναλαμβανόμενο θέμα για πολλές μεγάλες εταιρείες λογισμικού, καθώς οι περισσότερες παράγουν πάνω από το ένα τρίτο των πωλήσεών τους εκτός των ΗΠΑ", δήλωσε ο Anurag Rana, ανώτερος αναλυτής της Bloomberg Intelligence.

Οι αυξανόμενες αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και οι προσδοκίες για αυστηρότερη νομισματική πολιτική από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχουν αναγκάσει τους επενδυτές να εγκαταλείψουν τις μετοχές λογισμικού και τις ακριβές τους αποτιμήσεις, επισημαίνει το πρακτορείο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v