Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισπανία: Επιπλέον 3 δισ. ευρώ για στρατιωτικές δαπάνες

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ υπερασπίστηκε την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας, ακόμη κι αν αυτό έχει υψηλό κόστος. Εχει ενημερώσει το ΝΑΤΟ για την πρόθεσή του να διπλασιάσει τα κονδύλια την επόμενη δεκαετία από 1,2% στο 2% του ΑΕΠ.

Ισπανία: Επιπλέον 3 δισ. ευρώ για στρατιωτικές δαπάνες

Τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ έκτακτη ενίσχυση για το 2022 ζητά το ισπανικό υπουργείο Άμυνας από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να τηρήσει τις δεσμεύσεις της Ισπανίας για ενίσχυση της συμμαχικής άμυνας πριν από τη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιήσει το ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στις 29 και 30 του μήνα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Ήδη η ισπανική κυβέρνηση έχει ενημερώσει το ΝΑΤΟ για την πρόθεσή της να διπλασιάσει τις στρατιωτικές της δαπάνες την επόμενη δεκαετία από 1,2% στο 2% του ΑΕΠ της.

Ο Πέδρο Σάντσεθ έχει εκφράσει επανειλημμένα, από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, την πρόθεσή του να φτάσει η Ισπανία στο 2% του ΑΕΠ στις αμυντικές δαπάνες «τα επόμενα χρόνια», χωρίς όμως να προσδιορίσει ημερομηνία, μεταδίδει η ΕΡΤ.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έθεσε η εκτελεστική εξουσία, ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί το πολύ μέχρι το 2030, αν και θα μπορούσε να επιτευχθεί νωρίτερα, μεταξύ 2028 και 2029, ανάλογα με την εξέλιξη του ΑΕΠ.

Είναι γνωστό ότι η συμφωνία για την κατανομή του 2% του ΑΕΠ στην Άμυνα υιοθετήθηκε από τις χώρες του ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής της Ουαλίας το 2014, με ορίζοντα δέκα ετών να συμμορφωθούν με αυτήν. Ωστόσο, πολλές χώρες το έλαβαν ως απλή σύσταση και όχι ως εντολή. Η Ισπανίδα υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες τον περασμένο Μάρτιο στη Βουλή διατεινόταν ότι η Ισπανία δεν θα πετύχει ποτέ αυτόν τον στόχο.

Όμως τώρα τα πράγματα αλλάζουν καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και η Ισπανία επιβαρύνθηκε  -όπως αντίστοιχα και οι άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ- με την αποστολή στρατιωτικού αμυντικού υλικού που τώρα πρέπει να αναπληρωθεί. Τα αποθέματα πυρομαχικών των ισπανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν αποδεκατιστεί από τις τεράστιες παραδόσεις που έγιναν στο ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας (11 πτήσεις με 200 τόνους αμυντικό υλικό και ένα πλοίο υλικοτεχνικής υποστήριξης).

Παρότι μέρος αυτών των προμηθειών θα χρηματοδοτηθεί με κονδύλια της ΕΕ, οι παραγγελίες δεν μπορούν να περιμένουν. Απομένει να δούμε ποιο είναι το τελικό ποσό έκτακτης πίστωσης όπως θέλει η Άμυνα ή θα αναβληθεί για να συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, όπως προτείνει το υπουργείο Οικονομικών.

Παρά το γεγονός ότι η Ισπανία έχει αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες από 0,91% σε 1,03% από το 2019, παραμένει στο τέλος της λίστας των χωρών του ΝΑΤΟ, μόνο μπροστά από το Λουξεμβούργο. Το 2021, οκτώ συμμαχικές χώρες ξεπέρασαν το 2% (Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Πολωνία, Κροατία, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία) και άλλες δύο (Γαλλία και Ρουμανία) ήταν κοντά σε αυτό.

Η πιο πρόσφατη αναφορά για τη δέσμευση της Ισπανίας έγινε από τον Σάντσεθ στις 30 Μαΐου, την ημέρα της επετείου των 40 χρόνων από την ένταξη της Ισπανίας στο ΝΑΤΟ. Ο Ισπανός πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, υποστηρίζοντας ότι η εισβολή στην Ουκρανία «άνοιξε τα μάτια των ευρωπαϊκών κοινωνιών, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας», που έχουν καταλάβει ότι «η ασφάλεια δεν είναι εγγυημένη επ’ αόριστον».

Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε, «είναι απαραίτητο» να ενισχυθούν οι αποτρεπτικές ικανότητες, ακόμη και αν αυτό έχει υψηλό κόστος. «Το γνωρίζουμε πολύ καλά, αλλά πρέπει να κάνουμε αυτή την προσπάθεια, γιατί το κόστος τού να κάθεσαι με σταυρωμένα τα χέρια είναι πολύ μεγαλύτερο», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v