Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερευνα: Το 15% των Ρώσων εκατομμυριούχων εγκαταλείπουν τη χώρα

Ποιες χώρες έχουν βάλει στο μάτι οι ολιγάρχες. Πάνω από 15 εκατ. άνθρωποι στον κόσμο διαθέτουν ρευστότητα άνω του $1 εκατ. και πολλοί απ' αυτούς ταυτοποιούνται ως «εκατομμυριούχοι μετανάστες».

Ερευνα: Το 15% των Ρώσων εκατομμυριούχων εγκαταλείπουν τη χώρα

Περίπου το 15% των Ρώσων με καθαρό πλούτο άνω του 1 εκατ. δολ., δηλαδή περισσότεροι από 15.000 εκατομμυριούχοι, αναμένεται να εγκαταλείψουν τη χώρα μέχρι το τέλος του 2022, στη σκιά του πολέμου, και να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες, σύμφωνα με στοιχεία της Henley & Partners, εξειδικευμένης λονδρέζικης εταιρείας που μεσολαβεί ανάμεσα σε μεγιστάνες και σε χώρες που... πουλάνε υπηκοότητες. 

«Η Ρωσία αιμορραγεί από εκατομμυριούχους», είπε ο Andrew Amoils, επικεφαλής ερευνών στη New World Wealth, η οποία συγκέντρωσε τα δεδομένα. «Οι πλούσιοι μεταναστεύουν από τη Ρωσία με αυξανόμενο ρυθμό κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία, χτυπώντας ήδη το καμπανάκι για τα τρέχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Ιστορικά, πριν την κατάρρευση μιας χώρας, παρατηρείται επιταχυνόμενη μετανάστευση των εύπορων στρωμάτων, μιας και είναι συχνά οι πρώτοι που φεύγουν αφού έχουν τα μέσα να το κάνουν».

Τη μεγαλύτερη απώλεια ατόμων με παχύ βαλάντιο ως ποσοστό του πληθυσμού της αναμένεται ωστόσο να υποστεί η εμπόλεμη Ουκρανία, καθώς αναμένεται να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μέχρι το τέλος του έτους 2.800 εκατομμυριούχοι, το 42% του αντίστοιχου συνόλου στη χώρα, σύμφωνα με τον Guardian.

Οι πλούσιοι παραδοσιακά μετεγκαθίστανται σε ΗΠΑ και Βρετανία, αλλά η Henley εκτιμά ότι πλέον ως Νο 1 προορισμός για τους εκατομμυριούχους μετανάστες θα κυριαρχήσουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Τα τρία Μ

Περίπου 4.000 άτομα με ρευστότητα που ξεπερνά το 1 εκατ. δολ. αναμένεται να έχουν μετακομίσει στα ΗΑΕ μέχρι το τέλος του έτους, ενώ ακολουθούν η Αυστραλία με περίπου 3.500, η Σιγκαπούρη με 2.800 και το Ισραήλ με 2.500. Μεγάλοι αριθμοί εκατομμυριούχων αναμένονται επίσης στα «τρία Μ»: Μάλτα, Μαυρίκιο και Μονακό.

«Η Μάλτα υπήρξε ένα από τα μεγάλα ευρωπαϊκά success stories την περασμένη δεκαετία, όχι μόνο από άποψη μετανάστευσης εκατομμυριούχων αλλά και ως προς τη συνολική αύξηση του πλούτου», είπε ο Amoils. «Είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές στον κόσμο, με 87% αύξηση του πλούτου σε δολάρια μεταξύ 2011 και 2021. Η διαδικασία πολιτογράφησης με την παροχή χρυσών διαβατηρίων έχει κομίσει νέο πλούτο στη νησιωτική χώρα, δίνοντας ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση σε τομείς όπως οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η πληροφορική και τα ακίνητα. Περίπου 300 εκατομμυριούχοι αναμένεται να μετακομίσουν στη Μάλτα το 2022».

Αντίστοιχα, συνεχίζει ο Guardian, ο νησιωτικός Μαυρίκιος περιγράφεται από τη Henley ως «μαγνήτης πλούτου», λόγω της δημιουργίας ενός διεθνούς χρηματοοικονομικού κέντρου που προσφέρει σημαντικές φοροελαφρύνσεις

Σύμφωνα με την Africa Wealth Report 2022, η χώρα του Ινδικού Ωκεανού φιλοξενεί 4.800 εκατομμυριούχους σήμερα, σε σύγκριση με 2.700 πριν από μια δεκαετία. 

Τέλος, το Μονακό προσελκύει εδώ και πολύ καιρό τους υπερπλούσιους του κόσμου, καθώς δεν επιβάλλει φορολογία εισοδήματος, κεφαλαιουχικών κερδών ή ακίνητης περιουσίας. Περίπου επτά στους δέκα κατοίκους του πριγκιπάτου είναι εκατομμυριούχοι.

Ο πληθυσμός εκατομμυριούχων στη Βρετανία αναμένεται να φυλλορροήσει κατά 1.500 άτομα, κατηφορίζοντας στις 738.000 περίπου. Παγκοσμίως υπολογίζονται σε πάνω από 15 εκατ. άτομα όσοι διαθέτουν περιουσία που ξεπερνά το 1 εκατ. δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v