Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ινδία αγοράζει ρωσικό άνθρακα και πετρέλαιο με 30% έκπτωση

Με μεγάλες εκπτώσεις και πληρωμές ακόμα και σε ρουπίες οι Ρώσοι καταφέρνουν να διοχετεύσουν μεγάλες ποσότητες ενεργειακών προϊόντων.

Η Ινδία αγοράζει ρωσικό άνθρακα και πετρέλαιο με 30% έκπτωση

Οι αγορές ρωσικού άνθρακα από την Ινδία έχουν εκτοξευθεί τις τελευταίες εβδομάδες παρά τις κυρώσεις στη Μόσχα, καθώς οι έμποροι προσφέρουν εκπτώσεις έως και 30%, σύμφωνα με δύο πηγές και στοιχεία που εξετάστηκαν από το Reuters.

Η Ρωσία, η οποία αντιμετωπίζει αυστηρές δυτικές κυρώσεις για την εισβολή της στην Ουκρανία, προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Απρίλιο να μην επιβάλει μέτρα κατά του άνθρακα, λέγοντας ότι θα αποτύχει καθώς τα καύσιμα θα κατευθυνθούν σε άλλες αγορές.

Η Ινδία απέφυγε να καταδικάσει τη Ρωσία, με την οποία έχει μακροχρόνιους πολιτικούς δεσμούς, ενώ ζήτησε να σταματήσει η βία στην Ουκρανία. Το Νέο Δελχί υπερασπίζεται τις αγορές ρωσικών προϊόντων ως μέρος μιας προσπάθειας διαφοροποίησης των προμηθειών και υποστηρίζει ότι μια ξαφνική διακοπή θα ανέβαζε τις παγκόσμιες τιμές και θα έβλαπτε τους καταναλωτές.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στην Ινδία ότι δεν υπάρχει απαγόρευση για τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία, αλλά δεν θέλουν να δουν μια «ταχεία επιτάχυνση». Ωστόσο, καθώς οι ευρωπαίοι εισαγωγείς αποφεύγουν τις συναλλαγές με τη Μόσχα, οι Ινδοί αγοραστές παραλαμβάνουν τεράστιες ποσότητες ρωσικού άνθρακα παρά το υψηλό κόστος μεταφοράς.

Οι αγορές άνθρακα και συναφών προϊόντων της εξαπλασιάστηκαν τις 20 ημέρες έως την Τετάρτη από την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους στα 331,17 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με αδημοσίευτα στοιχεία της ινδικής κυβέρνησης που εξετάστηκαν από το Reuters.

Τα ινδικά διυλιστήρια παρομοίως έχουν αγοράσει φτηνό ρωσικό πετρέλαιο που αποφεύγουν οι δυτικές χώρες. Η αξία του εμπορίου πετρελαίου της Ινδίας με τη Ρωσία τις 20 ημέρες έως την Τετάρτη εκτινάχθηκε περισσότερο από 31 φορές στα 2,22 δισεκατομμύρια δολάρια, έδειξαν τα στοιχεία.

Το υπουργείο Εμπορίου της Ινδίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο το Σάββατο.

«Οι Ρώσοι έμποροι ήταν χαλαροί με τους τρόπους πληρωμής και δέχονται καταβολές σε ρουπίες Ινδίας και ντιράμ Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων», είπε μια πηγή. «Οι εκπτώσεις είναι ελκυστικές και αυτή η τάση για περισσότερες αγορές άνθρακα από τη Ρωσία θα συνεχιστεί».

Υπεράκτιες εταιρείες εμπορίας ρωσικού άνθρακα όπως η Suek AG, η KTK και η Carbo One με έδρα την Κύπρο προσέφεραν εκπτώσεις από 25% έως 30%, προκαλώντας μαζικές αγορές ρωσικού θερμικού άνθρακα από εμπόρους που προμηθεύουν επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και τσιμεντοβιομηχανίες ανέφεραν πηγές. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v