Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμερικανοί συνταξιούχοι ψάχνουν για δουλειά

Τέλος εποχής για τη Μεγάλη Παραίτηση που συνόδευσε την πανδημία. Έρευνα δείχνει ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ στρέφει τους απόμαχους ξανά στην αγορά εργασίας. Ποια είναι τα κριτήρια και τα κίνητρά τους.

Αμερικανοί συνταξιούχοι ψάχνουν για δουλειά

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, εκατομμύρια Αμερικανοί παραιτήθηκαν από τις δουλειές τους ή συνταξιοδοτήθηκαν. Αυτό το φαινόμενο έγινε γνωστό ως η «Μεγάλη Παραίτηση». Σήμερα όμως, φαίνεται ότι πολλοί από αυτούς αναθεωρούν τις επιλογές τους.

Σύμφωνα με έρευνα του CNBC, περίπου το 68% των εργαζομένων που συνταξιοδοτήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας σκέφτονται τώρα να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας. Το 94% εκείνων που παραιτήθηκαν αλλά δεν συνταξιοδοτήθηκαν σκέφτονται επίσης την επιστροφή στην αγορά εργασίας.

Για όσους συνταξιοδοτήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα ευέλικτα ωράρια αποτελούν το σημαντικότερο κριτήριο για την επιστροφή στην εργασία, ακολουθούμενα από τους μισθούς και την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Οι άνεργοι αναφέρουν τον μισθό, τα ευέλικτα ωράρια και την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής ως τα κορυφαία κριτήρια για την κατάλληλη θέση εργασίας.

Αυτή η νέα τάση έρχεται μετά από μια χρονιά μαζικών παραιτήσεων και συνταξιοδοτήσεων στις ΗΠΑ. Μόνο το 2021 παραιτήθηκαν από τη δουλειά τους 47,4 εκατ. άνθρωποι, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας.

Οι απολύσεις λόγω πανδημίας οδήγησαν πολλούς να αποχωρήσουν από το εργατικό δυναμικό το 2020. Στη συνέχεια, καθώς η οικονομία ανέκαμψε, η στενότητα της αγοράς εργασίας καθώς και η αλλαγή της στάσης απέναντι στην εργασία ώθησαν εκατομμύρια άλλους να αναζητήσουν καλύτερες ευκαιρίες ή να εγκαταλείψουν τελείως το εργατικό δυναμικό.

Ως αποτέλεσμα, οι εργοδότες αναγκάστηκαν να αυξήσουν τους μισθούς, να προσφέρουν μπόνους και να παρέχουν επιλογές τηλεργασίας προκειμένου να προσελκύσουν εργαζόμενους, καθώς η έλλειψη εργατικού δυναμικού δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα στις επιχειρήσεις σε εθνικό επίπεδο.

Τώρα, όμως, με τον πληθωρισμό να καλπάζει και τις προβλέψεις για επικείμενη ύφεση να αυξάνονται, πολλοί συνταξιούχοι, ιδίως όσοι έχουν σταθερό εισόδημα, επανεξετάζουν τις επιλογές τους.

«Εργάστηκα 21 χρόνια στην ίδια εταιρεία όταν απολύθηκα λόγω Covid-19», δήλωσε ένας συμμετέχων στην έρευνα. «Μόλις πριν από δύο εβδομάδες πήγα σε μια συνέντευξη εργασίας και ελπίζω να προσληφθώ. Φοβάμαι μήπως χάσω το σπίτι μου».

Η έρευνα του CNBC διαπίστωσε επίσης ότι το 33% των συνταξιούχων εγκατέλειψε το εργατικό δυναμικό για λόγους υγείας, το 27% αποχώρησε λόγω ανησυχιών για την πανδημία και το 19% απλώς δεν ήθελε πλέον να εργαστεί. Τώρα, με περίπου το 85% των Αμερικανών άνω των 50 ετών να έχουν πλέον εμβολιαστεί, πολλοί άνθρωποι που συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα επιστρέφουν στην εργασία τους.

Στην πραγματικότητα, εκτιμάται ότι 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι έχουν ήδη επιστρέψει στο εργατικό δυναμικό, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, ενώ το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό για τους εργαζόμενους ηλικίας 55 ετών και άνω -ή το ποσοστό του πληθυσμού που εργάζεται ή αναζητά ενεργά εργασία- επιστρέφει στα προ πανδημίας επίπεδα.

Η έρευνα του CNBC έδειξε επίσης ότι τα επιδόματα ανεργίας που καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχαν θετικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους. Μεταξύ των εργαζομένων, το 55% ανέφερε ότι τα επιδόματα τους επέτρεψαν να μείνουν εκτός εργασίας περισσότερο απ’ ό,τι θα έκαναν διαφορετικά, και αυτό ίσχυε για το 50% τόσο των συνταξιούχων όσο και των σημερινών ανέργων. Τώρα, περίπου το ένα τρίτο των ανέργων δηλώνει ότι τα επιδόματα τους επιτρέπουν να παραμείνουν εκτός εργασίας.

Όσον αφορά όσους εργάζονται σήμερα, πολλοί δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν τα επιδόματα για να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στην αναζήτηση της κατάλληλης εργασίας και στην αποπληρωμή των χρεών τους. Το 69% των γονέων δήλωσαν ότι τους βοήθησαν να πληρώσουν για τη φροντίδα των παιδιών τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τέλος, περίπου το 40% όσων έλαβαν επιδόματα δήλωσαν ότι κατάφεραν να αποταμιεύσουν ή να επενδύσουν κάποια χρήματα.

ΠΗΓΕΣ: ΕΡΤ, CNBC

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v