Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάουελ: Η οικονομία αντέχει πιο σφιχτή νομισματική πολιτική

Ο πληθωρισμός μπορεί να επιφυλάσσει περαιτέρω δυσάρεστες εκπλήξεις, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σε ομιλία του στο Κογκρέσο. Ισχυρή η οικονομία στις ΗΠΑ αλλά η ομαλή προσγείωση έχει γίνει πιο δύσκολη. Δεν μπορεί να αποκλειστεί μια ύφεση.

Πάουελ: Η οικονομία αντέχει πιο σφιχτή νομισματική πολιτική

O πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε στα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ ότι η κεντρική τράπεζα είναι αποφασισμένη να οδηγήσει χαμηλότερα τον πληθωρισμό και έχει τη δυνατότητα να το επιτύχει, ενώ παράλληλα αναγνώρισε τα ρίσκα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η αμερικανική οικονομία.

«Στη Fed κατανοούμε τις δυσκολίες που προκαλεί ο υψηλός πληθωρισμός. Η δέσμευσή μας να οδηγήσουμε τον πληθωρισμό χαμηλότερα παραμένει ισχυρή και κινούμαστε ταχύτατα για να το κάνουμε» επισήμανε ο επικεφαλής της Fed. «Έχουμε τόσο τα εργαλεία που χρειαζόμαστε και τη θέληση για να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών» πρόσθεσε.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι η αμερικανική οικονομία είναι γενικά σε καλή κατάσταση, με μια ισχυρή αγορά εργασίας και επίμονα ισχυρή ζήτηση.

«Η αμερικανική οικονομία είναι πολύ ισχυρή και σε καλή θέση για να αντιμετωπίσει μια πιο σφιχτή οικονομική πολιτική» τόνισε ο Πάουελ. 

Αλλά υπογράμμισε ταυτόχρονα την αβεβαιότητα όσον αφορά τις προοπτικές της οικονομίας, αναγνωρίζοντας ότι μια «ομαλή προσγείωση» έχει γίνει πιο δύσκολη και ότι μια ύφεση σίγουρα δεν μπορεί να αποκλειστεί. 

«Ο πληθωρισμός μας έχει προφανώς εκπλήξει προς τα πάνω τον τελευταίο χρόνο και μπορεί να έχουμε περαιτέρω εκπλήξεις» προειδοποίησε. «Θα πρέπει συνεπώς να είμαστε σε εγρήγορση για να αντιδράσουμε στα εισερχόμενα στοιχεία και στο εξελισσόμενο outlook και θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε να προσθέσουμε περαιτέρω αβεβαιότητα σε ότι είναι ήδη μια εξαιρετικά δύσκολη και αβέβαιη περίοδος» προειδοποίησε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v