Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύμβουλος Σολτς: Πρόταση για παγκόσμιο πλαφόν στις τιμές ρωσικού πετρελαίου

Βέβαια, μετά το τελευταίο ευρωπαϊκό πακέτο κυρώσεων που απαγορεύει τις εισαγωγές από το 2023 «η συζήτηση γίνεται μάλλον θεωρητική», είπε ο Joerg Kukies. Εκτός αν δεν εφαρμοστούν οι κυρώσεις...

Σύμβουλος Σολτς: Πρόταση για παγκόσμιο πλαφόν στις τιμές ρωσικού πετρελαίου

Η Γερμανία θα ήταν διατεθειμένη να υποστηρίξει τη διεξαγωγή διεθνούς συζήτησης σχετικά με την επιβολή ανώτατων τιμών στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, δήλωσε ο Joerg Kukies, κορυφαίος σύμβουλος του καγκελαρίου Σολτς επί των οικονομικών, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Είμαστε ανοιχτοί σε μια τέτοια συζήτηση σε διεθνές επίπεδο και μπορούμε να προβλέψουμε με βεβαιότητα ότι αυτό θα είχε νόημα εάν εφαρμοστεί», είπε σήμερα Τετάρτη στο πλαίσιο της εκδήλωσης Future of Finance του Bloomberg στη Φρανκφούρτη.

Βασικό ερώτημα, πρόσθεσε, είναι εάν ο υπόλοιπος κόσμος θα συμφωνήσει και θα συμμετάσχει. Μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διακόψει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στο τέλος της χρονιάς, το θέμα του πλαφόν «γίνεται λίγο θεωρητική συζήτηση», συμπλήρωσε.

Οι πιέσεις των ΗΠΑ ώστε να πωλείται φθηνότερα το ρωσικό πετρέλαιο έρχονται εν μέσω ανησυχίας ότι η αύξηση των τιμών στην ενέργεια έχει αμβλύνει το πλήγμα από τις διεθνείς κυρώσεις, φέρνοντας στη Μόσχα αρκετά έσοδα που αποτρέπουν την οικονομική της κατάρρευση.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ωστόσο, είναι επιφυλακτικοί με την ιδέα, καθώς πιθανότατα θα απαιτούσε από την ΕΕ να ανοίξει εκ νέου το νομικό κείμενο του τελευταίου πακέτου κυρώσεων, το οποίο χρειάστηκε εβδομάδες για να εγκριθεί.

Ενώ ο Kukies φαινόταν λιγότερο ανήσυχος για το πώς θα δεχόταν ένα πλαφόν πετρελαίου η γερμανική κυβέρνηση, καταδίκασε τις «κατάφωρες παραβιάσεις» των συμβάσεων προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία και προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρχουν κίνδυνοι για την οικονομία της χώρας του.

«Εργαζόμαστε σκληρά για να μετριάζουμε τον αντίκτυπο, αλλά δεν πρέπει να είμαστε αφελείς: προφανώς υπάρχει αντίκτυπος», είπε.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αυξήσει τα αποθέματα φυσικού αερίου για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες του χειμώνα. Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο επιτακτική, αφού η Ρωσία μείωσε τις ροές μέσω του κύριου αγωγού της προς τη Γερμανία, γράφει το Bloomberg.

Τα ημερήσια ποσοστά πλήρωσης μειώθηκαν σχεδόν στο μισό την Τετάρτη. Με τον τρέχοντα ρυθμό, θα χρειαστούν περισσότερες από 100 ημέρες για να επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος για χωρητικότητα 90%, από το σημερινό επίπεδο 58,4%, σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής.

Οι καταναλωτές «θα προστατεύονταν περισσότερο» εάν η κυβέρνηση αναγκαζόταν να επιβάλει δελτίο στην ενέργεια, είπε, αλλά δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες για το ποιες βιομηχανίες θα επηρεάζονταν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v