Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάουελ: Η Fed υποτίμησε τον πληθωρισμό

Η δημοσιονομική τόνωση ήταν ένας παράγοντας πίσω από τον υψηλό πληθωρισμό αλλά ένα μεγάλο μέρος των αυξήσεων στις τιμές οφείλεται στο ότι η προσφορά δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση, τόνισε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ.

Πάουελ: Η Fed υποτίμησε τον πληθωρισμό

O πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, απέρριψε την ιδέα ότι τα πακέτα κρατικής στήριξης που μοίρασε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι ο βασικός λόγος για την άνοδο του πληθωρισμού.

Σε ομιλία του στο Κογκρέσο, ο Πάουελ ενώ αναγνώρισε ότι η δημοσιονομική τόνωση ήταν ένας παράγοντας πίσω από τον υψηλό πληθωρισμό, υποστήριξε «ότι ένα μεγάλο μέρος των αυξήσεων στις τιμές που είδατε οφειλόταν στο ότι η προσφορά δεν μπορούσε να καλύψει τη ζήτηση».

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει σκαρφαλώσει σε υψηλό 40 ετών, με τις πιέσεις στις τιμές να εντείνονται τους τελευταίους μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Fed είχε υιοθετήσει για μήνες τη θέση ότι ο πληθωρισμός είναι «παροδικός», αλλά ο Πάουελ παραδέχτηκε την Πέμπτη ότι εκ των υστέρων φαίνεται ότι η κεντρική τράπεζα υποτίμησε τον πληθωρισμό.

Όπως μεταδίδει το AFP, ο ίδιος επανέλαβε ότι η δέσμευση της Fed στη μείωση του πληθωρισμού στο 2% είναι «απεριόριστη», αλλά προειδοποίησε ότι η κεντρική τράπεζα δεν διαθέτει «εργαλεία ακριβείας» και αναγνώρισε ότι υπάρχει κίνδυνος ύφεσης. 

Τόνισε ωστόσο ότι δεν είναι αναπόφευκτη. «Δεν πιστεύω ότι μια ύφεση είναι αναπόφευκτη» υπογράμμισε. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v