Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνδυνος ύφεσης στις δύο πλευρές του Ατλαντικού

Οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων και οι ανησυχίες για τον ευρωπαϊκό ενεργειακό εφοδιασμό φέρνουν απαισιοδοξία. Τι εκτιμούν Goldman Sachs, Moody's Analytics, Deutsche Bank, Consensus Economics και Capital Economics.

Κίνδυνος ύφεσης στις δύο πλευρές του Ατλαντικού

Αυξάνονται απότομα οι κίνδυνοι να μπουν σε ύφεση ΗΠΑ και Ευρώπη, όπως προειδοποίησαν οικονομολόγοι ενόψει της συνόδου κορυφής της G7 που ξεκινά αυτό το Σαββατοκύριακο στη Βαυαρία.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, οικονομολόγοι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού δήλωσαν ότι έγιναν ολοένα και πιο απαισιόδοξοι μετά την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να προχωρήσει σε μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων για να αντιμετωπίσει τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό και τις αυξανόμενες ανησυχίες για την προμήθεια φυσικού αερίου της Ευρώπης ενόψει του χειμώνα.

Ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, δήλωσε ότι το ισοζύγιο έχει πλέον «γείρει» υπέρ μιας οικονομικής συρρίκνωσης το επόμενο έτος στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. «Αυτό που ήταν ένας αυξανόμενος κίνδυνος έχει πλέον μετατραπεί σε βασική υπόθεση».

Η Goldman Sachs διπλασίασε τον κίνδυνο να εισέλθουν οι ΗΠΑ σε ύφεση φέτος από 15% σε 30%, με 48% πιθανότητα ύφεσης σε ορίζοντα δύο ετών στον απόηχο της πρώτης αύξησης της Fed κατά 75 μονάδες βάσης από το 1994.

«Οι κίνδυνοι ύφεσης στις ΗΠΑ είναι δυσάρεστα υψηλοί και αυξάνονται. Θα τους έβαζα στο 40% τους επόμενους 12 μήνες», δήλωσε ο Mark Zandi, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody's Analytics. Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη είναι ακόμη πιο ευάλωτη.

«Για να αποφευχθεί η ύφεση, η παγκόσμια οικονομία χρειάζεται λίγη τύχη και για να τελειώσει γρήγορα η οικονομική επίπτωση από την πανδημία του κορωνοϊού και για τη ρωσική επιθετικότητα, μαζί με κάποια επιδέξια χάραξη πολιτικής από τη Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες», είπε ο Zandi.

Οι ηγέτες της G7 θα συζητήσουν την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας στο γεύμα εργασίας τους την Κυριακή, με τον πληθωρισμό να κυριαρχεί στις διαδικασίες. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy θα συμμετάσχει εξ αποστάσεως μέσω βιντεοσυνδέσμου στις συνομιλίες της Δευτέρας, οι οποίες θα επικεντρωθούν στην κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας.

Οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές είναι σκοτεινές από τότε που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο οδήγησε σε άνοδο των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων. Κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, οι κεντρικές τράπεζες από την Ουάσιγκτον έως τη Ζυρίχη αύξησαν τα επιτόκια περισσότερο από ό,τι περίμεναν οι αγορές, σηματοδοτώντας ότι θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να χαλιναγωγήσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό -ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πυροδότηση ύφεσης.

Ο εφοδιασμός φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει γίνει πιο αβέβαιος μετά την απόφαση της Ρωσίας να περικόψει τις ροές σε πολλές χώρες. Οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας που προκύπτουν από τις πολιτικές μηδενικής ανοχής της Κίνας για την Covid συνεχίζουν να επηρεάζουν τις προοπτικές ανάπτυξης.

Η άνοδος των επιτοκίων από τη Fed ώθησε τους οικονομολόγους να υποβαθμίσουν τις αμερικανικές προβλέψεις τους για το 2023, με το μεγαλύτερο ποσοστό μέχρι στιγμής φέτος, με ακόμη μεγαλύτερες υποβαθμίσεις από αυτές που έγιναν στην αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με την Consensus Economics, η οποία παρακολουθεί τις προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Ο Peter Hooper, οικονομολόγος της Deutsche Bank και πρώην στέλεχος της Fed, ο οποίος τον Απρίλιο έγινε ένας από τους πρώτους στη Wall Street που προέβλεψε ύφεση, προειδοποίησε ότι η εικόνα του πληθωρισμού στο άμεσο μέλλον «δεν φαίνεται καλή», πράγμα που σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια ακόμη πιο επιθετικά από ό,τι αναμένεται επί του παρόντος. 

Οι οικονομολόγοι μείωσαν επίσης απότομα τις προοπτικές τους για το 2023 για την ευρωζώνη, το Ηνωμένο Βασίλειο και οκτώ από 10 άλλες χώρες και περιοχές που παρακολουθούνται από την Consensus Economics.

Ο Neil Shearing, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics, δήλωσε ότι οι κίνδυνοι ύφεσης είναι υψηλότεροι στην Ευρώπη, όπου η κρίση κόστους ζωής που προκαλείται από τον πληθωρισμό συνδυάζεται με πιθανές ελλείψεις φυσικού αερίου. Όπως και στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ευρωζώνη αντιμετωπίζουν επίσης τον πληθωρισμό σε υψηλά πολλών δεκαετιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v