Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματοδοτήσεις 7,2 δισ. ευρώ από ΕΤΕπ σε χώρες εκτός Ευρώπης

Τα έργα αυτά θα συμβάλουν στη διατήρηση 527.000 θέσεων εργασίας και θα στηρίξουν τη βελτίωση της παροχής νερού ή των δικτύων αποχέτευσης για 3,4 εκατομμύρια ανθρώπους.

Χρηματοδοτήσεις 7,2 δισ. ευρώ από ΕΤΕπ σε χώρες εκτός Ευρώπης

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) παρείχε, το 2021, χρηματοδότηση ύψους 7,2 δισ. ευρώ σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που βρίσκονται εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χρηματοδοτώντας περίπου 100 νέα έργα κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.

Μεταξύ άλλων, τα έργα αυτά θα συμβάλουν στη διατήρηση 527.000 θέσεων εργασίας και θα στηρίξουν τη βελτίωση της παροχής νερού ή των δικτύων αποχέτευσης για 3,4 εκατομμύρια ανθρώπους.

Στην υποσαχάρια Αφρική, για παράδειγμα, ορισμένα από τα έργα θα συγχρηματοδοτήσουν την παρασκευή εμβολίων για 700 εκατομμύρια ανθρώπους, θα βελτιώσουν την παροχή νερού ή τα δίκτυα αποχέτευσης για περίπου 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους και θα βοηθήσουν στη διατήρηση σχεδόν 400.000 θέσεων εργασίας σε μικρές επιχειρήσεις και μικροεπιχειρήσεις.

Στα Δυτικά Βαλκάνια, σε ορισμένα από τα αποτελέσματα που αναμένουμε, συγκαταλέγονται 2,25 εκατομμύρια χρήστες οι οποίοι θα αποκτήσουν πρόσβαση σε υπηρεσίες 5G και 152.000 άτομα τα οποία θα επωφεληθούν από τη βελτιωμένη επεξεργασία λυμάτων.

Στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ αναμένεται να συμβάλει στην παραγωγή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας για 2,44 εκατ. νοικοκυριά και στη μείωση του κινδύνου πλημμυρών για 306.000 άτομα.

Από τις αρχές του 2022, ο ρόλος της ΕΤΕπ στη χρηματοδότηση έργων ανάπτυξης προωθείται και εντείνεται μέσω της EIB Global. Η τελευταία είναι ο νέος εξειδικευμένος βραχίονας του Ομίλου ΕΤΕπ ο οποίος στοχεύει στην αύξηση του αντικτύπου των διεθνών συνεργασιών και της χρηματοδότησης έργων ανάπτυξης. Η νέα αυτή δομή αξιοποιεί τη δύναμη και την εμπειρία που έχει αποκτήσει η ΕΤΕπ δραστηριοποιούμενη εκτός Ευρώπης με στόχο να κινητοποιήσει περισσότερη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη και το κλίμα και να αυξήσει τον αντίκτυπο αυτών των έργων.

«Η EIB Global μετατρέπει τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη βιωσιμότητα, την ανάπτυξη, τη δράση για το κλίμα και την ψηφιοποίηση σε πραγματικά έργα και προϊόντα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Werner Hoyer. «Η EIB Global μας βοηθά να επενδύσουμε σε περισσότερες λύσεις για τα προβλήματα του πλανήτη μας, να ανακαλύψουμε και να χρηματοδοτήσουμε νέες τεχνολογίες που αντιμετωπίζουν αυτά τα ζητήματα και να κινητοποιήσουμε την ενέργεια και την εφευρετικότητα στον ιδιωτικό τομέα. Προωθεί δε τη χρήση περισσότερης τεχνολογίας και την τεχνογνωσία σε περισσότερες από 160 χώρες σε όλο τον κόσμο».

Η ΕΤΕπ αξιοποιεί την πείρα που έχει αποκτήσει επί δεκαετίες ως η κορυφαία πολυμερής αναπτυξιακή τράπεζα, επενδύοντας στη γειτονιά της ΕΕ, την υποσαχάρια Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Τράπεζα έχει διαθέσει χρηματοδότηση ύψους 37,7 δισ. ευρώ σε περισσότερες από 100 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v