Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

G7: Παραμένει στο τραπέζι το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Αύριο Τρίτη αναμένεται να αποσαφηνίσουν το σχέδιό τους για επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου οι επτά ισχυροί του κόσμου. Επανέλαβαν τη στήριξή τους στην Ουκρανία.

G7: Παραμένει στο τραπέζι το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Η ομάδα των επτά πλουσιότερων δημοκρατιών θα δεσμευτεί την Τρίτη σε ένα νέο πακέτο συντονισμένων ενεργειών, με σκοπό να αυξήσει την πίεση στη Ρωσία, μεταξύ άλλων οριστικοποιώντας τα σχέδιά της για επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση ήρθε αφού ο Λευκός Οίκος υποστήριξε ότι η Ρωσία οδηγήθηκε σε χρεοκοπία για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες -ισχυρισμός που απέρριψε η Μόσχα- και μετά τις συνομιλίες του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τους ηγέτες των G7 στις βαυαρικές Άλπεις.

Παράλληλα, τη δέσμευσή τους να σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας «για όσο χρόνο χρειαστεί», αυστηροποιώντας τις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας και παρέχοντας οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη και εγγυήσεις για την ασφάλεια του Κιέβου μετά τον πόλεμο, εξέφρασαν οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά στη σύνοδο κορυφής.

Δεσμεύσεις και διακηρύξεις

Σύμφωνα με σχετική δήλωση που μεταδίδει το Reuters, οι G7 επαναλαμβάνουν την αλληλεγγύη τους προς την Ουκρανία και τη στήριξή τους στην κυβέρνηση Ζελένσκι, καταδικάζοντας την πυρηνική ρητορική της Ρωσίας και τη δήλωση της Μόσχας για εγκατάσταση πυρηνικών πυραύλων στη Λευκορωσία.

Επίσης, τονίζουν ότι η Ουκρανία θα αποφασίσει μόνη της τον μελλοντικό προσανατολισμό της, χωρίς εξωτερικές επιρροές. Ωστόσο, στο πλαίσιο αυτό, δηλώνουν πως θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις ανάγκες της χώρας σε στρατιωτικές προμήθειες και αμυντικό εξοπλισμό, με στόχο τη βιωσιμότητα της ασφάλειας της χώρας.

Παράλληλα, οι G7 θα επιδιώξουν να παράσχουν ασφαλή περάσματα για τους πρόσφυγες, διευθετώντας σχετικά αιτήματα θεωρήσεων (βίζα), ενώ καλούν τη Μόσχα να επιτρέψει άμεσα την ασφαλή επιστροφή των Ουκρανών που έχουν μεταχθεί με τη βία στη Ρωσία.

Ακόμη, δηλώνουν ότι δεν θα μείνουν ατιμώρητα τα εγκλήματα πολέμου και οι φρικαλεότητες. Επίσης, έκαναν λόγο για τεράστια ευθύνη της Ρωσίας έναντι των αυξημένων κινδύνων να ξεσπάσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση ως αποτέλεσμα της πολεμικής σύρραξης και κάλεσαν τη Μόσχα να μην επιτίθεται σε αγροτικές υποδομές και να επιτρέψει την ελεύθερη διέλευση πλοίων που μεταφέρουν τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα. Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσαν ότι θα αναλάβουν συντονισμένες πρωτοβουλίες που θα προωθήσουν την παγκόσμια διατροφική ασφάλεια.

Ζελένσκι: Θα παγώσουν τα χαρακώματα 

Ο Ζελένσκι ζήτησε από τους ηγέτες της Ομάδας των Επτά ένα ευρύ φάσμα στρατιωτικής, οικονομικής και διπλωματικής υποστήριξης, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, καθώς και να ενισχύσει τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας «περιορίζοντας τις τιμές του πετρελαίου» που εξάγει η Μόσχα.

Ο Ουκρανός ηγέτης, που παρενέβη μέσω βιντεοσύνδεσης στη σύνοδο κορυφής που διεξάγεται στο Σλος Ελμάου της νότιας Γερμανίας, έστειλε το μήνυμα «πως πρέπει να καταβληθεί το μέγιστο των προσπαθειών προκειμένου να τεθεί τέλος σε αυτό τον πόλεμο πριν από τα τέλη του έτους».

Κατά την ομιλία του, «επικαλέστηκε τη δριμύτητα του χειμώνα» στην Ουκρανία, «όπου είναι πιο δύσκολο να πολεμήσεις». «Στα τέλη του έτους, τα χαρακώματα θα έχουν παγώσει», είπε.

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, είπε ακόμη ότι δεν έχει έρθει η ώρα των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία και πως η Ουκρανία πρέπει πρώτα να εδραιώσει τις θέσεις της.

Πλαφόν και νέες κυρώσεις: Ο διπλός στόχος

Οι χώρες της G7, σημειώνει το Reuters, θέλουν να ασκήσουν πίεση στη Ρωσία χωρίς να υποδαυλίσουν τον ήδη εκτοξευμένο πληθωρισμό. Το πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να χτυπήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, μειώνοντας τις τιμές της ενέργειας.

Πρόκειται για «διπλό στόχο των ηγετών, να στοχεύσουν απευθείας τα έσοδα του Πούτιν, αλλά και να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο στις οικονομίες της G7 και στον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου.

Οι δυτικές κυρώσεις έχουν πλήξει σκληρά τη ρωσική οικονομία και τα νέα μέτρα έχουν στόχο να στερήσουν περαιτέρω πετρελαϊκά έσοδα στο Κρεμλίνο. Οι χώρες της G7 θα συνεργαστούν με άλλες - συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας - για να περιορίσουν τα έσοδα του Πούτιν, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι είναι ένας από τους πέντε ηγέτες των φιλοξενούμενων εθνών στη σύνοδο.

Στον απόηχο του ντιμπέιτ για το αν χρεοκόπησε ή όχι η Ρωσία, οι χώρες της G7 σχεδιάζουν νέες κυρώσεις που θα στοχεύουν στη στρατιωτική παραγωγή της Μόσχας και επίσης θα καταστείλουν τις εισαγωγές χρυσού της.

Οι ηγέτες θα αναθέσουν στις κυβερνήσεις τους να εργαστούν εντατικά για τον τρόπο εφαρμογής του πλαφόν στο πετρέλαιο, σε συνεργασία με ενδιαφερόμενες χώρες σε όλο τον κόσμο και με τον ιδιωτικό τομέα, είπε ο αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν επίσης ότι θα επιβάλουν κυρώσεις σε εκατοντάδες άτομα και οντότητες που θα προστεθούν στα περισσότερα από 1.000 που έχουν ήδη κυρωθεί.

Η κρίση στην Ουκρανία έχει αποσπάσει την προσοχή από την κλιματική κρίση, που αρχικά βρισκόταν στην κορυφή της ατζέντας της συνόδου. Ακτιβιστές εκφράζουν φόβους ότι η Δύση αμβλύνει τις φιλοδοξίες της για το κλίμα, προσπαθώντας να βρει εναλλακτικές έναντι του ρωσικού φυσικού αερίου και προωθώντας, στο πλαίσιο αυτό, και πάλι τον «βρόμικο» άνθρακα.

Η Ιαπωνία, τέλος, πιέζει να αφαιρεθεί ο στόχος για οχήματα μηδενικών εκπομπών από το ανακοινωθέν της G7 που αναμένεται αυτή την εβδομάδα, καταλήγει το Reuters.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v