Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ουκρανία διακόπτει ιστορικές συμφωνίες για την πυρηνική ασφάλεια με τη Ρωσία

SOS για την πυρηνική και ραδιενεργό ασφάλεια. Ποιες συμφωνίες τερματίζει το Κίεβο. Ο κίνδυνος χρήσης πυρηνικών όπλων έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αναφέρει το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη.

Η Ουκρανία διακόπτει ιστορικές συμφωνίες για την πυρηνική ασφάλεια με τη Ρωσία

Τερματίζει την ισχύ δύο συμφωνιών που είχε υπογράψει με τη Ρωσία στον τομέα της πυρηνικής ασφάλειας η Ουκρανία. Όπως ανακοίνωσε η κρατική επιθεώρηση ελέγχου πυρηνικών της χώρας, εξαιτίας της στρατιωτικής επίθεσης τερματίζεται η ισχύς των δύο ακόλουθων διεθνών συμφωνιών:

α) Της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Πυρηνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας και της Ομοσπονδιακής εποπτικής αρχής της Ρωσίας για την πυρηνική και ραδιενεργό ασφάλεια (υπογράφηκε στη Βιέννη στις 19 Σεπτεμβρίου 1996),

β) Της συμφωνίας μεταξύ της κρατικής επιθεώρησης ελέγχου πυρηνικών της Ουκρανίας και της Ομοσπονδιακής εποπτικής αρχής της Ρωσίας για την πυρηνική και ραδιενεργό ασφάλεια, για την ανταλλαγή πληροφοριών και τη συνεργασία στον τομέα της ρύθμισης κανόνων ασφαλείας κατά την αξιοποίηση πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς (υπογράφηκε στη Μόσχα στις 14 Αυγούστου 2002).

Την ημέρα έναρξης του πολέμου, η Ουκρανία διέκοψε όλες τις διπλωματικές της σχέσεις με τη Ρωσία.

Ο κίνδυνος χρήσης πυρηνικών όπλων στον κόσμο έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αναφέρεται στην εισήγηση του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας για την Ειρήνη (SIPRI). Όπως επισημαίνουν οι εμπειρογνώμονες, εξαιτίας της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ των χωρών, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, έχουν ανακύψει προβλήματα και στον τομέα της πυρηνικής διπλωματίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v