Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευλογιά των πιθήκων: Τα πρώτα εμβόλια παραδίδονται στα κράτη-μέλη της ΕΕ

Παραδίδονται 5.300 δόσεις στην Ισπανία, μέσω του νέου ευρωπαϊκού μηχανισμού HERΑ και ακολουθούν άλλες χώρες. Έχουν αγοραστεί πάνω από 100.000 δόσεις.

Ευλογιά των πιθήκων: Τα πρώτα εμβόλια παραδίδονται στα κράτη-μέλη της ΕΕ

Οι υγειονομικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσαν ότι παραδίδονται στα κράτη-μέλη οι πρώτες από τις τουλάχιστον 100.000 δόσεις εμβολίου που αγοράστηκαν για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων.

Οι πρώτες 5.300 δόσεις του εμβολίου της δανέζικης Bavarian Nordic A/S φτάνουν στην Ισπανία, ενώ ακολουθούν Πορτογαλία, Γερμανία και Βέλγιο, σύμφωνα με δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Τρίτη. Περαιτέρω παραδόσεις εμβολίων που αγοράστηκαν από τον νέο ευρωπαϊκό οργανισμό για την αντιμετώπιση έκτακτων υγειονομικών αναγκών (HERA) θα πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ανέφερε η Κομισιόν, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο «ξάδερφος» του ιού της ευλογιάς περιοριζόταν εδώ και χρόνια ως επί το πλείστον σε αναπτυσσόμενες χώρες, ωστόσο τους τελευταίους μήνες εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων έχει παρατηρηθεί κυρίως μεταξύ ομοφυλόφιλων ανδρών, αλλά μεγαλώνει η ανησυχία και για τον υπόλοιπο πληθυσμό, καθώς αυξάνονται οι λοιμώξεις.

Είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ, μέσω της Ευρωπαϊκής Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (ΗΕΡΑ), αγοράζει και δωρίζει απευθείας εμβόλια στα κράτη-μέλη, ανέφερε η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου. «Με τη HERA σε λειτουργία, η ΕΕ έχει ενισχύσει σημαντικά την ικανότητά της να αντιμετωπίζει αποφασιστικά τις νέες απειλές για την υγεία», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v