Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στήριξη από ΗΠΑ στον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16

«Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ υποστηρίζει πλήρως τα σχέδια της Τουρκίας για τον στόλο των F-16», δήλωσε η Σελέστ Βαλάντερ, βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ. Συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Στήριξη από ΗΠΑ στον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συζητήσουν την πώληση νέων πολεμικών αεροσκαφών F-16 για τον εκσυγχρονισμό του στόλου της Τουρκίας, στο περιθώριο συνόδου του ΝΑΤΟ, μεταδίδει το Bloomberg.

Η συνάντηση αργότερα σήμερα στη Μαδρίτη έρχεται αφότου ο Ερντογάν εγκατέλειψε το βέτο στις προσπάθειες της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Αυτή η κίνηση φαίνεται να του εξασφάλισε την υποστήριξη των ΗΠΑ για την ενίσχυση της αεροπορίας της Τουρκίας, της δεύτερης μεγαλύτερης στρατιωτικής δύναμης στον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

«Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ υποστηρίζει πλήρως τα σχέδια της Τουρκίας για εκσυγχρονισμό του στόλου των F-16», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Σελέστ Βαλάντερ, βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ. «Αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου των μαχητικών της Τουρκίας, γιατί αυτή συμβάλλει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ και συνεπώς στην αμερικανική ασφάλεια».

Νωρίτερα, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Τουρκία διέψευσαν ότι έγινε διαπραγμάτευση για το θέμα ως αντάλλαγμα για να ξεμπλοκάρει το θέμα Σουηδίας και Φινλανδίας.

Οπως σημειώνει το πρακτορείο, η απόφαση του Τούρκου ηγέτη να άρει το βέτο άνοιξε τον δρόμο για μια επίσημη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, είπε αξιωματούχος.

Ο Ερντογάν επιδιώκει τώρα να επωφεληθεί από τη συγκυρία. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ είχαν αποβάλει τη χώρα από το πρόγραμμα των F-35 της Lockheed Martin Corp. το 2019, αφότου η Άγκυρα αγόρασε τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα S-400.

Τον Σεπτέμβριο, η Τουρκία έστειλε επίσημο αίτημα στις ΗΠΑ για να αγοράσει 40 νέα αεροσκάφη F-16 Block 70 και σχεδόν 80 κιτ από τη Lockheed Martin για τον εκσυγχρονισμό των υπάρχοντων μαχητικών της.

Η συμφωνία για τα F-16 είναι δυνητικά αξίας 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά απαιτεί την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν για να κερδίσει την έγκριση του Κογκρέσου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v