Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποχώρησαν οι Ρώσοι από το Snake Island

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι η κίνηση έγινε ως ένδειξη καλής θέλησης για να επανεκκινήσουν οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών. Εκδιώχθηκαν λόγω βομβαρδισμών, λένε οι Ουκρανοί.

Αποχώρησαν οι Ρώσοι από το Snake Island

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας παραδέχτηκε ότι οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έφυγαν από το Snake Island (Φιδονήσι) στα ανοικτά της Οδησσού, υποστηρίζοντας ότι αυτό έγινε αφού ολοκλήρωσαν τα καθήκοντα που τους είχαν ανατεθεί.

«Έτσι, αποδείχθηκε στην παγκόσμια κοινότητα ότι η Ρωσική Ομοσπονδία δεν παρεμβαίνει στις προσπάθειες του ΟΗΕ να οργανώσει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων από το έδαφος της Ουκρανίας», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Το υπουργείο τόνισε ότι τώρα το μπαλάκι περνά στην Ουκρανία, η οποία δεν έχει ακόμη καθαρίσει τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας από τις νάρκες.

Οι Ουκρανοί από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι οι Ρώσοι αποχώρησαν μετά από χτυπήματα που δέχτηκαν από πυραύλους και βολές πυροβολικού. Σημερινές εικόνες δείχνουν το νησί να φλέγεται. 

Νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε στη σύνοδο κορυφής της G7 ότι οι διαπραγματεύσεις για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από λιμάνια έφτασαν στη «στιγμή της αλήθειας». Σύμφωνα με τον ίδιο, εκπρόσωποι του ΟΗΕ συζητούν το πώς θα φέρουν ουκρανικά σιτηρά και ρωσικά λιπάσματα στη διεθνή αγορά. Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται χωριστά.

Τζόνσον: Ικανή να αντεπιτίθεται η Ουκρανία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από Νησί των Φιδιών, στρατηγική θέση στη Μαύρη Θάλασσα, αποτελεί ένδειξη της ικανότητας της Ουκρανίας να αντεπιτίθεται.

«Εάν ψάχνατε ενδείξεις για την εκπληκτική ικανότητα των Ουκρανών να αντεπιτίθενται, να ξεπερνούν τις αντιξοότητες και να απωθούν τους Ρώσους, τότε κοιτάξτε αυτό που συνέβη μόλις σήμερα στο Νησί των Φιδιών, όπου και πάλι η Ρωσία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει θέσεις, δήλωσε ο Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

«Στο τέλος θα αποδειχθεί αδύνατον για τον Πούτιν να κρατήσει μία χώρα που δεν θα δεχθεί την εξουσία του», δήλωσε ο ίδιος.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v