Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Συμμαχία με το φιλοκουρδικό κόμμα ζητούν οι κεμαλικοί

Εμπροσθοφυλακή στη μάχη κατά του Ερντογάν να μπει το φιλοκουρδικό (και υπό απαγόρευση) HDP, ζητά ο ρεπουμπλικανός ηγέτης Κιλιτσντάρογλου. «Να κατεβάσουμε κοινό υποψήφιο και να μην περιοριστούν σε συμμαχίες με αριστερά κόμματα».

Τουρκία: Συμμαχία με το φιλοκουρδικό κόμμα ζητούν οι κεμαλικοί

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, επικεφαλής του κεμαλικού ρεπουμπλικανικού CHP, κάλεσε το φιλοκουρδικό κόμμα HDP να συνασπιστεί με τους αντιπάλους του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του μακροβιότερου ηγέτη της χώρας, ώστε να υποστηρίξουν από κοινού έναν και μοναδικό υποψήφιο εναντίον του στις εκλογές του 2023.

«Το HDP και τα αριστερά κόμματα επιθυμούν να συμμαχήσουν στις βουλευτικές εκλογές», δήλωσε ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Birgun. «Θα ήταν πιο ενδεδειγμένο να παρουσιαστεί ένας κοινός υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές».

Με δημοσκοπικό ποσοστό που ανέρχεται περίπου στο 10%, γράφει το Bloomberg, η υποστήριξη του HDP θα μπορούσε να ενισχύσει καίρια την εξακομματική Εθνική Συμμαχία του Κιλιτσντάρογλου, ενώ ένας τρίτος υποψήφιος πιθανώς θα μοιράσει τις αντιπολιτευτικές  ψήφους.

Το HDP αντιμετωπίζει τον κίνδυνο κατάργησης από το Συνταγματικό Δικαστήριο, καθώς κατηγορείται για υποστήριξη στην τρομοκρατία.

Οι κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2023. Ο πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ως επικεφαλής της Λαϊκής Συμμαχίας νωρίτερα αυτό τον μήνα, αλλά η αντιπολίτευση δεν έχει ακόμη δηλώσει ποιος θα είναι ο υποψήφιός της για την προεδρία.

«Πρώτα πρέπει να θέσουμε τους στόχους μας -τι θα κάνουμε και πώς θα το κάνουμε», είπε ο Κιλιτσντάρογλου στη συνέντευξη. «Αφού συμφωνήσουμε σ' αυτά, μπορούμε να περάσουμε στην επόμενη φάση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v