Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γαλλία: Από την Αριστερά ο νέος επικεφαλής της Οικονομικής Επιτροπής

Στην ισχυρή Οικονομική Επιτροπή της Βουλής προεδρεύει πλέον ο εκπρόσωπος της Αριστεράς, ανεβάζοντας τον πήχη των προκλήσεων για τις οικονομικές πρωτοβουλίες του προέδρου Μακρόν και για την τέχνη των συναινέσεων αλά γαλλικά. 

Γαλλία: Από την Αριστερά ο νέος επικεφαλής της Οικονομικής Επιτροπής

Η αριστερή συμμαχία, που αντιτίθεται στην οικονομική ατζέντα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, θα προεδρεύσει της ισχυρής Οικονομικής Επιτροπής στην κάτω βουλή της Γαλλίας.

Ο Ερίκ Κοκερέλ αναδείχθηκε επικεφαλής της επιτροπής ύστερα από μυστική ψηφοφορία των 59 μελών της την Πέμπτη, υπερισχύοντας των υποψηφίων της Κεντροδεξιάς και της Ακροδεξιάς.

Ο 63χρονος βουλευτής έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιήσει τη θέση για την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης, γράφει το Bloomberg. Υπήρξε μέλος της οικονομικής επιτροπής και στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο και κέρδισε επαίνους από τον πρόεδρό της.

Η επιτροπή μπορεί να ζητά πρόσβαση σε φορολογικά έγγραφα και αρχεία για υπέρογκες δημόσιες δαπάνες, καθώς και να ελέγχει το νομοθετικό σώμα. Μεταξύ άλλων, εξετάζει τον προτεινόμενο προϋπολογισμό κάθε έτους και γνωμοδοτεί σχετικά με τους υποψηφίους διοικητές της Τράπεζας της Γαλλίας.

Η αριστερή συμμαχία -που περιλαμβάνει Πράσινους, κομμουνιστές, σοσιαλιστές, καθώς και το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν- συμφώνησε ότι ο Κοκερέλ θα είναι ο κοινός υποψήφιός της για τη θέση. Συνήθως ο επικεφαλής της εν λόγω επιτροπής προέρχεται από την αντιπολίτευση. Στην προηγούμενη βουλή την κατείχε μέλος των κεντροδεξιών Ρεπουμπλικανών.

Η εκλογή του Κοκερέλ σημαίνει ότι ο Μακρόν ακολούθησε την παράδοση και δεν παρενέβη στη διαδικασία επιλογής ούτε προσπάθησε να προωθήσει κάποιον άλλο κεντροδεξιό υποψήφιο, που θα μπορούσε να υποστηρίξει περισσότερο τις πολιτικές του.

Την Τετάρτη διορίστηκαν αντιπρόεδροι της Εθνοσυνέλευσης δύο ακροδεξιοί βουλευτές, με την υποστήριξη της Κεντροδεξιάς και του κόμματος του Μακρόν. Η κίνηση αντιμετωπίστηκε με πικρία από αριστερούς βουλευτές, που επέκριναν τον πρόεδρο ότι κάνει συμφωνίες με την Ακροδεξιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v