Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Εταιρείες ενέργειας ζητούν να μετακυλιστεί στους πολίτες το έξτρα κόστος

Να επιβαρυνθούν εξίσου και οι καταναλωτές διά εισφοράς, καθώς είναι δυσβάσταχτα τα επιπλέον κόστη που συνεπάγεται η μείωση των ρωσικών παροχών αερίου, ζητούν από τη γερμανική κυβέρνηση οι εταιρείες ενέργειας της χώρας.

Γερμανία: Εταιρείες ενέργειας ζητούν να μετακυλιστεί στους πολίτες το έξτρα κόστος

Οι εταιρείες ενέργειας στη Γερμανία ζητούν από την κυβέρνηση να μετακυλίσει τις αυξανόμενες τιμές στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, εν μέσω κινδύνων ότι η Ρωσία θα περικόψει περαιτέρω τις αποστολές φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας επιθυμούν η κυβέρνηση να επιβάλει φόρο στους καταναλωτές ώστε οι ίδιες να αποζημιωθούν για το επιπλέον κόστος με το οποίο επιβαρύνθηκαν προκειμένου να αντικαταστήσουν τις χαμένες ρωσικές ροές φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον Timm Kehler, πρόεδρο του ομίλου Zukunft.

«Oι εισαγωγείς φυσικού αερίου υφίστανται τις συνέπειες όσων προκαλεί η Ρωσία», είπε στο Bloomberg. «Η κρίση ρευστότητας θα πρέπει να αποφευχθεί. Το πρόσθετο βάρος θα πρέπει να μοιραστούν από κοινού όλοι οι καταναλωτές».

Αφού η Ρωσία περιόρισε τις ροές, οι εταιρείες κοινής ωφέλειας αναγκάζονται να αγοράζουν καύσιμα από την αγορά spot σε υψηλές τιμές. Η Citigroup προειδοποίησε ότι πρέπει να επιτραπεί στη γερμανική βιομηχανία να μετακυλίσει τα υψηλότερα κόστη, διαφορετικά ελλοχεύουν κίνδυνοι για σοβαρές συνέπειες στην ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά.

Η Γερμανία την περασμένη εβδομάδα σήμανε συναγερμό ενεργοποιώντας σχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα επέτρεπε στις εταιρείες να μετακυλίσουν το επιπλέον κόστος στους εμπόρους και τους τελικούς χρήστες. Προς το παρόν, ωστόσο, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην αναπροσαρμοστούν οι τιμές.

Η βιομηχανία ζητά άμεση βοήθεια, συνεχίζει το Βloomberg. Η Uniper, ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, συζητά μια πιθανή διάσωση από την κυβέρνηση, καθώς λαμβάνει 40% λιγότερο φυσικό αέριο από τον όγκο που είχε συμφωνήσει. Η έλλειψη αυτή κοστίζει στην εταιρεία περίπου 30 εκατ. ευρώ την ημέρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της RBC και της Citigroup.

Οι εταιρείες προτείνουν να αναλάβει την κατανομή των προσαυξήσεων σε εμπόρους και καταναλωτές η διαχειρίστρια Trading Hub Europe, υπό τη μορφή πρόσθετης εισφοράς για όλους.

Το επόμενο μεγάλο τεστ για τους αγοραστές φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι η πλήρης διακοπή των ροών μέσω του αγωγού Nord Stream για περίπου 10 ημέρες τον Ιούλιο λόγω προγραμματισμένης συντήρησης. Η κυβέρνηση της Γερμανίας ανησυχεί ότι η Ρωσία μπορεί να αποφασίσει να μην επαναλάβει τις ροές στη συνέχεια, δεδομένου ότι νωρίτερα αυτό τον μήνα περιόρισε ήδη τις προμήθειες.

«Αναμένουμε από την κυβέρνηση να εργαστεί σκληρά για να ενεργοποιήσει τη μετακύλιση του κόστους», δήλωσε ο Vincent Ayral, αναλυτής της JP Morgan. «Πρόκειται ωστόσο για άσκηση λεπτής ισορροπίας που μπορεί να έχει πολλές επιπτώσεις στην οικονομία, χωρίς φανερό χρονοδιάγραμμα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v