Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πρώτη μαύρη γυναίκα δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

Διορίστηκε η πρώτη Αφροαμερικανή γυναίκα δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο - προεκλογική δέσμευση του Τζο Μπάιντεν. Η Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον είναι συνολικά η έκτη γυναίκα στην ιστορία του SCOTUS. Και ο/η τρίτος/η δικαστής αφροαμερικανικής καταγωγής.

Η πρώτη μαύρη γυναίκα δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

Η προοδευτική δικαστής Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον έγινε σήμερα Πέμπτη η πρώτη Αφροαμερικανή που αναλαμβάνει καθήκοντα στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ (SCOTUS), χωρίς ωστόσο να αλλάζουν οι ισορροπίες στο σώμα, όπου πλειοψηφούν οι συντηρητικοί.

Η 51χρονη δικαστής επιλέχτηκε στα τέλη Φεβρουαρίου από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είχε δεσμευτεί ήδη προεκλογικά ότι θα διόριζε μια μαύρη γυναίκα για πρώτη φορά στην ιστορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Στα 233 χρόνια του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχουν υπηρετήσει 115 δικαστές, και απ' αυτούς μόνο πέντε ήταν γυναίκες – τέσσερις λευκές και μία ισπανόφωνη. Μόνο δύο δικαστές ήταν Αφροαμερικανοί. Ο ένας απ' αυτούς, ο συντηρητικός Κλάρενς Τόμας, προτάθηκε από τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο και υπηρετεί μέχρι και σήμερα στο Δικαστήριο.

Η Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον θα πάρει τη θέση του προοδευτικού Στίβεν Μπράιερ, 83 ετών, ο οποίος αποφάσισε να συνταξιοδοτηθεί.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v