Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To TikTok υπογράφει... δήλωση μετανοίας για να μην απαγορευτεί στις ΗΠΑ

Με εκατομμύρια χρήστες στην αμερικανική αγορά, η δημοφιλής εφαρμογή προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν διακινεί τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τους στο κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας. Αναβάθμιση ασφαλείας και ακραίες φωνές.

To TikTok υπογράφει... δήλωση μετανοίας για να μην απαγορευτεί στις ΗΠΑ

Τελική συμφωνία με την κυβέρνηση Μπάιντεν που θα προστατεύει «πλήρως τα δεδομένα των Αμερικανών χρηστών και τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ» ανακοίνωσε ότι επεξεργάζεται ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης TikTok, που ανήκει στην Κίνα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο διευθύνων σύμβουλος Shou Zi Chew υπογράμμισε σε επιστολή του ότι η εταιρεία συνεργάζεται με την Oracle προκειμένου να εγγυηθούν «νέους προηγμένους ελέγχους ασφάλειας δεδομένων που ελπίζουμε να οριστικοποιηθούν στο εγγύς μέλλον».

Προ ημερών το μέλος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών (FCC) Μπρένταν Καρ κάλεσε την Apple και την Google να αφαιρέσουν το TikTok από τα καταστήματα εφαρμογών τους (app stores), επικαλούμενος φόβους εθνικής ασφάλειας που εγκυμονεί η κινεζική μητρική εταιρεία ΒyteDance, γράφει το CNN.

Όπως υποστήριξε, η εταιρεία «υποχρεούται εκ του νόμου να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της κινεζικής κυβέρνησης περί επιτήρησης» και το προσωπικό της ΒyteDance έχει πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών στις ΗΠΑ. Το TikTok, πρόσθεσε απευθυνόμενος στους διευθύνοντες συμβούλους των δύο αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών, «δεν συμμορφώνεται με τις πολιτικές απορρήτου που απαιτούν οι εταιρείες σας να τηρεί κάθε εφαρμογή».

Το TikTok χαρακτήρισε «παραπλανητική» την αναφορά. «Χρησιμοποιούμε ελέγχους πρόσβασης όπως κρυπτογράφηση και παρακολούθηση ασφαλείας των δεδομένων των χρηστών και η διαδικασία έγκρισης πρόσβασης επιβλέπεται από την ομάδα ασφαλείας μας που εδρεύει στις ΗΠΑ. Οι μηχανικοί μας εκτός ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ, εφόσον απαιτηθεί, υπό αυστηρούς ελέγχους ελέγχων κυβερνοασφάλειας και πρωτόκολλα που επιβλέπονται από την ομάδα μας στις ΗΠΑ».

Τον περασμένο μήνα, η TikTok είπε ότι είχε ολοκληρώσει τη μετεγκατάσταση πληροφοριών για τους χρήστες των ΗΠΑ σε διακομιστές της Oracle, αλλά εξακολουθούσε να χρησιμοποιεί κέντρα δεδομένων σε ΗΠΑ και Σιγκαπούρη για δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας.

Η Ρεπουμπλικανή γερουσιάστρια Marsha Blackburn είπε ως εκ τούτου ότι το TikTok «προσπάθησε να καλύψει το έργο του με μυστικότητα» προσθέτοντας: «Οι Αμερικανοί πρέπει να γνωρίζουν ότι, εάν είναι στο TikTok, η κομμουνιστική Κίνα έχει τις πληροφορίες τους».

Εδώ και χρόνια Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχίες ότι η πρόσβαση της κινεζικής κυβέρνησης στα δεδομένα ή τις επικοινωνίες χρηστών των ΗΠΑ θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια. Αλλά προηγούμενες προσπάθειες να απαγορευτεί το TikTok έχουν ναυαγήσει.

Το TikTok είναι μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο, με περισσότερους από 1 δισ. ενεργούς χρήστες παγκοσμίως. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μεγαλύτερη αγορά του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v