Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιβεβαίωση Σοϊγκού σε Πούτιν: «Απελευθερώσαμε» ολόκληρο το Λουχάνσκ

Και επισήμως ανακοίνωσε ο Ρώσος ΥΠΑΜ ότι η ανατολική επαρχία Λουχάνσκ πέρασε στον πλήρη ρωσικό έλεγχο, όπως έγραψε χθες το Euro2day.gr. Η προέλαση συνεχίζεται προς Ντονέτσκ. Αποχώρησε ο ουκρανικός στρατός.

Επιβεβαίωση Σοϊγκού σε Πούτιν: «Απελευθερώσαμε» ολόκληρο το Λουχάνσκ

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού επιβεβαίωσε στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σήμερα Κυριακή ότι ολόκληρη η επαρχία Λουχάνσκ της Ουκρανίας «απελευθερώθηκε» από ρωσικές και αυτονομιστικές δυνάμεις, όπως εξάλλου έχει ήδη γράψει το Euro2day.gr

Αφού δεν τα κατάφερε στην αρχική της προσπάθεια να καταλάβει το Κίεβο, γράφει το Reuters, η Ρωσία έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην εκδίωξη των ουκρανικών δυνάμεων από τις περιοχές Λουχάνσκ και Ντονέτσκ στα ανατολικά της χώρας, όπου αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα πολεμούν το Κίεβο από την πρώτη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2014.

Η ρωσική προέλαση εκτυλίχθηκε με ταχύτητα, όπως γράψαμε χθες, καθώς έστω και καθυστερημένα, η υποχώρηση των Ουκρανών, υπό τα πυρά των Ρώσων, προκειμένου να αποφύγουν την πλήρη περικύκλωση, μείωσε το βαθμό αντίστασης.

Μετά την πτώση της πόλης η ζώνη του μετώπου μετατοπίζεται πλέον στη γραμμή Σεβέρσκ- Μπαχμούτ. Που σημαίνει ότι μετά και την προηγηθείσα πτώση της δίδυμης πόλης Σεβεροντόνετκς, η ρωσική πλευρά θα έχει ολοκληρώσει την κατάληψη όλης της έκτασης του Λουγκάνσκ, μία από τις δύο περιφέρειες του Ντονμπάς, τις οποίες εξ αρχής διεκδικεί για λογαριασμό των φιλορώσων αυτονομιστών.

Οι εχθροπραξίες θα συνεχιστούν με σφοδρότητα στο έδαφος του Ντόνετσκ, της άλλης περιφέρειας του Ντονμπάς, ενώ καθώς το χιλιομετρικό εύρος της γραμμής του μετώπου στην ευρύτερη περιοχή θα μειωθεί σημαντικά, άγνωστο παραμένει αν το ρωσικό επιτελείο θα αποφασίσει τη μεταφορά στρατευμάτων προκειμένου να πραγματοποιήσει επιθέσεις, είτε στο Νότο (Χερσώνα- Ζαπορίζια) είτε στο Βορρά (Χάρκοβο).

Σοβαρό πρόβλημα για την ουκρανική πλευρά παραμένει το γεγονός ότι οι ενισχύσεις σε βαρέα όπλα και πυρομαχικά από τις χώρες της Δύσης, εξακολουθούν να καταφθάνουν με αργούς ρυθμούς και σε χαμηλές ποσότητες σε σχέση με τις απαιτούμενες.

Έτσι οι Ρώσοι προελαύνουν στηριζόμενοι στη μεγάλη υπεροπλία σε πυροβολικό και αεροπορία, αποδεκατίζοντας και αποδιοργανώνοντας τις αμυντικές θέσεις, με συνεχείς βομβαρδισμούς, έως ότου διασφαλίσουν ότι μπορούν να επιτεθούν και να καταλάβουν έδαφος χρησιμοποιώντας δυνάμεις τεθωρακισμένων και πεζικού, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Ουκρανία: Ο στρατός επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις του αποχώρησαν

Οι ουκρανικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από την πόλη Λισιτσάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, τον τελευταίο θύλακα αντίστασής τους στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, ανακοίνωσε απόψε η διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, εάν συνεχίζονταν οι προσπάθειες υπεράσπισης της πόλης, οι συνέπειες θα ήταν «φονικές».

«Προκειμένου να διαφυλάξουμε τη ζωή των Ουκρανών υπερασπιστών, ελήφθη η απόφαση να αποχωρήσουμε», προστίθεται σε αυτό το κείμενο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v