Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιταλία: Οι πλαζ φουσκώνουν το κύμα κορωνοϊού

Αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στη γειτονική χώρα και με συμπτώματα πνευμονίας. Σχεδόν το 10% των ασθενών νοσεί για δεύτερη φορά. Εστίες τα πολυσύχναστα τουριστικά θέρετρα.

Ιταλία: Οι πλαζ φουσκώνουν το κύμα κορωνοϊού

Στην Ιταλία συνεχίζεται η ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Χθες τα περιστατικά σε όλη την χώρα ήταν 84.700, το 26% των διαγνωστικών τεστ προέκυψε θετικό. Ο αριθμός των θανάτων δεν παρουσιάζει την ίδια αύξηση, οι νεκροί το περασμένο εικοσιτετράωρο ήταν 63.

Προκαλεί ανησυχία όμως το γεγονός ότι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η τελευταία υποπαραλλαγή του ιού ξανάρχισε να προκαλεί και πνευμονίες, όπως δείχνουν τα στοιχεία των έκτακτων περιστατικών των ιταλικών νοσοκομείων.

Ο Ιταλός φυσικός βραβείο Νόμπελ, Τζόρτζιο Παρίζι, δήλωσε ότι τις δυο τελευταίες εβδομάδες η αύξηση των κρουσμάτων ήταν αδιάκοπη και ότι θεωρεί ασύλληπτο ότι μειώθηκε δραστικά η χρήση της προστατευτικής μάσκας. Στο μεταξύ το 9,5% των πολιτών που είχε ήδη μολυνθεί από τον Covid-19, νόσησε για δεύτερη φορά.

Ο καθηγητής Βάλτερ Ριτσιάρντι, σύμβουλος του Ιταλού υπουργού Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα προβλέπει ότι «θα έχουμε έναν τρομερό Οκτώβριο, με μεγάλη αύξηση της θνησιμότητας σε όλες τις ευπαθείς ομάδες». Παράλληλα τονίζει ότι η εμβολιαστική εκστρατεία, στην πραγματικότητα έχει σταματήσει ήδη από τον Μάρτιο. Πολλοί συνάδελφοί του είναι της άποψης ότι η τέταρτη δόση έπρεπε να χορηγηθεί σε όλους τους πολίτες άνω των 60 και όχι μόνον των 80 ετών.

Πίεση να επιστρέψει η μάσκα

Τις ημέρες αυτές, στις παραλίες σε διάφορα θέρετρα της Απουλίας, της Σαρδηνίας και ολόκληρης της Ιταλίας ο κόσμος συνωστίζεται, κανείς δεν φοράει μάσκα και από το απόγευμα και πέρα, η πολυκοσμία αυξάνεται με μουσική και ποτά.

Τώρα οι οδοί που -όπως φαίνεται- μπορούν να οδηγήσουν σε μια αποτελεσματική αντιμετώπιση της νέας αυτής φάσης είναι δυο: μια δυναμική εκκίνηση της εμβολιαστικής εκστρατείας από τις αρχές Σεπτεμβρίου και η επιστροφή πιθανώς στην χρήση μάσκας σε χώρους όπου δεν τηρείται η αναγκαία απόσταση ασφαλείας.

Ο ιταλικός τουριστικός τομέας έχει όντως ανακάμψει και ο κόσμος πάει μαζικά διακοπές. Την ίδια ώρα, όμως στη Ρώμη και το Μιλάνο ξανανοίγουν πτέρυγες Covid των νοσοκομείων. Χρειάζεται -άμεσα- μια νέα, ισορροπημένη και καλοσχεδιασμένη υγειονομική εκστρατεία.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v