Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό 29 ετών σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός (και) στην Ελβετία

Η εκτόξευση οφείλεται στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και στη συμφόρηση στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Η κεντρική τράπεζα δεν αποκλείει δεύτερη αύξηση επιτοκίων προσεχώς. 

Σε υψηλό 29 ετών σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός (και) στην Ελβετία

Με τον μεγαλύτερο ρυθμό εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός και στην Ελβετία, αγγίζοντας το 3,4% τον Ιούνιο.

Ο ρυθμός αύξησης τον Μάιο ήταν 2,9%, γράφει το Bloomberg, πολύ πάνω από τον στόχο 2% της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας (SNB). Με βάση την εναρμονισμένη μέτρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μάλιστα, κινήθηκε στο 3,2% έναντι 8,6% στην ευρωζώνη.

Ο ελβετικός πληθωρισμός εκτοξεύτηκε στο 3,4% τον Ιούνιο

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί «σημαντικό παράγοντα» για την άνοδο των τιμών στην Ελβετία, όπως και η εμμένουσα συμφόρηση στις εφοδιαστικές αλυσίδες, σύμφωνα με την SNB.

Σημειώνεται ότι πριν από δύο εβδομάδες η κεντρική τράπεζα της χώρας αύξησε απροσδόκητα τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, στο -0,25%, προκειμένου να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων. Ο επικεφαλής της SNB Τόμας Τζόρνταν δήλωσε τότε ότι δεν αποκλείεται να επαναληφθεί μια τέτοια κίνηση.

Η τελευταία πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας κάνει λόγο για πληθωρισμό 2,8% φέτος, 1,9% το 2023 και 1,6% το 2024.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v