Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πακέτο διάσωσης 9 δισ. ευρώ για την Uniper, βουτιά 28% στη μετοχή

Ο γερμανικός κολοσσός ενέργειας γονάτισε από τις μειωμένες ρωσικές ροές. Η κυβέρνηση σπεύδει να στηρίξει την εταιρεία. Στο τραπέζι και η μετακύλιση κόστους στους καταναλωτές. Ο ΥΠΟΙΚ έχει προειδοποιήσει για ντόμινο καταρρεύσεων.

Πακέτο διάσωσης 9 δισ. ευρώ για την Uniper, βουτιά 28% στη μετοχή

Ο γερμανικός γίγαντας φυσικού αερίου Uniper SE βρίσκεται σε συνομιλίες με την κυβέρνηση για ένα πιθανό πακέτο διάσωσης ύψους έως και 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Η κυβέρνηση εξετάζει την εφαρμογή σειράς μέτρων, συμπεριλαμβανομένων δανείων, απόκτησης μετοχικού κεφαλαίου και μετακύλισης μέρους της αύξησης του κόστους στους πελάτες, είπαν δύο άτομα που γνωρίζουν τις συνομιλίες.

Το υπουργείο Οικονομικών και η Uniper αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Η εταιρεία, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι βρισκόταν σε συνομιλίες με την κυβέρνηση για να εξασφαλίσει ρευστότητα. Οι μετοχές της βυθίστηκαν 28% τη Δευτέρα.

Η Γερμανία, η οποία έχει χτίσει το οικονομικό της μοντέλο στο φθηνό ρωσικό αέριο, παλεύει να αντιμετωπίσει τις μειωμένες ροές. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ έχει προειδοποιήσει ότι η κρίση φυσικού αερίου μπορεί να προκαλέσει ντόμινο καταρρεύσεων στην αγορά, παρόμοιο με αυτό που ξεκίνησε η Lehman Brothers στην οικονομική κρίση.

Στο πλαίσιο του σχεδίου, η κυβέρνηση προετοιμάζει νομοθεσία που θα επιτρέψει στο κράτος να αποκτήσει μερίδια σε ενεργειακές εταιρείες που έχουν προβλήματα, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση. Θα επιτρέψει επίσης να επωμιστούν περισσότερο το βάρος οι πελάτες μέσω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου. Το υπουργικό συμβούλιο πρόκειται να εγκρίνει το νομοσχέδιο αυτή την εβδομάδα.

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας παροτρύνουν την κυβέρνηση να επιβάλει φόρο στους καταναλωτές για να αντισταθμίσει το αυξανόμενο κόστος του φυσικού αερίου. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι περιορισμένες ρωσικές ροές κοστίζουν στην Uniper 30 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v