Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτόξευση 700% για το φυσικό αέριο, κινητήρια δύναμη στον Νέο Ψυχρό Πόλεμο

Είναι το πιο hot αγαθό στον κόσμο αυτή τη στιγμή κι ένας βασικός μοχλός του παγκόσμιου πληθωρισμού. Ανταγωνίζεται πλέον το πετρέλαιο ως το καύσιμο που διαμορφώνει τη γεωπολιτική.

Εκτόξευση 700% για το φυσικό αέριο, κινητήρια δύναμη στον Νέο Ψυχρό Πόλεμο

Ενα πρωί στις αρχές Ιουνίου, μια πυρκαγιά ξέσπασε σε μια εγκατάσταση στο Τέξας, που παίρνει φυσικό αέριο, το υγροποιεί και το στέλνει στο εξωτερικό. Έσβησε σε 40 λεπτά περίπου. Κανείς δεν τραυματίστηκε.

Οπως σημειώνει το Bloomberg, ακούγεται σαν μια ιστορία για τον τοπικό Τύπο, το πολύ -εκτός από το ότι πάνω από τρεις εβδομάδες αργότερα, οικονομικοί και πολιτικοί κλυδωνισμοί αντηχούν σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και πέρα από αυτήν.

Αυτό συμβαίνει επειδή το φυσικό αέριο είναι το πιο hot αγαθό στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Είναι ένας βασικός μοχλός του παγκόσμιου πληθωρισμού, σημειώνοντας άλματα τιμών που είναι ακραία ακόμη και με τα πρότυπα των σημερινών ταραγμένων αγορών -καταγράφει αύξηση περίπου 700% στην Ευρώπη από την αρχή του περασμένου έτους, οδηγώντας την ήπειρο στο χείλος της ύφεσης.

Είναι στο επίκεντρο μιας εποχής αντιπαράθεσης μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, τόσο έντονης, που σε πρωτεύουσες σε όλη τη Δύση, τα σχέδια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής πηγαίνουν πίσω.

Εν ολίγοις, το φυσικό αέριο ανταγωνίζεται πλέον το πετρέλαιο ως το καύσιμο που διαμορφώνει τη γεωπολιτική. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v