Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μόσχα: Στη μαύρη αγορά τα όπλα που παραδίδει η Δύση στην Ουκρανία

Στη Μέση Ανατολή ορισμένα από τα όπλα που παραδόθηκαν στο Κίεβο, σύμφωνα με τη Ρωσία. «Μαζικοί» ρωσικοί βομβαρδισμοί στο Σλοβιάνσκ, τουλάχιστον ένας νεκρός. Δεν στέλνουμε στρατεύσιμους στην Ουκρανία, λέει ο Σοϊγκού.

Μόσχα: Στη μαύρη αγορά τα όπλα που παραδίδει η Δύση στην Ουκρανία

Η Μόσχα υποστήριξε σήμερα ότι στρατιωτικοί εξοπλισμοί που παραδίδουν δυτικές χώρες στην Ουκρανία καταλήγουν στη μαύρη αγορά όπλων, και μεταξύ άλλων στη Μέση Ανατολή.

Ορισμένα από τα όπλα που παραδόθηκαν στο Κίεβο «πήγαν στη Μέση Ανατολή και επίσης καταλήγουν στη μαύρη αγορά», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού σε ομιλία που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Ωστόσο, ο Σεργκέι Σοϊκγού δεν προσκόμισε κανένα συγκεκριμένο αποδεικτικό στοιχείο για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του.

Οι παραδόσεις αρμάτων μάχης, πυροβολικού και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού από τις δυτικές χώρες στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει την οργή της Ρωσίας, η οποία εισέβαλε στη γειτονική της χώρα από τις 24 Φεβρουαρίου, σε αυτό που η Μόσχα ονοματίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Ο Σοϊγκού κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι μέχρι στιγμής έχουν παραδώσει περισσότερους από 28.000 τόνους όπλων στην Ουκρανία, «με την ελπίδα να παραταθεί ο πόλεμος» και να αιμορραγήσουν τη Ρωσία.

Αφού συνάντησε σκληρή αντίσταση στη βόρεια Ουκρανία και γύρω από την πρωτεύουσα Κίεβο, η Ρωσία έχει συγκεντρώσει τις δυνάμεις της στην ανατολική Ουκρανία, όπου έχει σημειώσει σημαντικά εδαφικά κέρδη τις τελευταίες ημέρες, συμπεριλαμβανομένης της κατάληψης της πόλης Λισιτσάνσκ.

Μετά από αυτή την κατάκτηση, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τα στρατεύματά του χθες Δευτέρα να συνεχίσουν την επίθεση στα ανατολικά, όπου η Μόσχα στοχεύει στον απόλυτο έλεγχο της περιοχής του Ντονμπάς.

Η ρωσική επίθεση «θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθούν πλήρως οι στόχοι που έθεσε ο Ανώτατος Διοικητής (σ.σ. Πούτιν)», δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας.

«Μαζικοί» ρωσικοί βομβαρδισμοί στο Σλοβιάνσκ

Η πόλη Σλοβιάνσκ, ο επόμενος στόχος των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία, βρίσκεται υπό «μαζικό» βομβαρδισμό, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης, καλώντας τους κατοίκους να αναζητήσουν καταφύγιο.

«Σλοβιάνσκ! Μαζικός βομβαρδισμός της πόλης. Το κέντρο, ο βορράς. Προστατευτείτε», ανέφερε στο Facebook ο Βαντίμ Λιάχ, ο δήμαρχος αυτής της πόλης των περίπου 100.000 κατοίκων πριν από τον πόλεμο.

Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν μια αγορά στη Σλοβιάνσκ, σκοτώνοντας μια γυναίκα και τραυματίζοντας τουλάχιστον άλλους τρεις ανθρώπους.

Ένας δημοσιογράφος του Reuters που βρισκόταν στο σημείο είδε κίτρινο καπνό να βγαίνει από ένα κατάστημα ανταλλακτικών αυτοκινήτων και οι φλόγες να τυλίγουν σειρές από πάγκους της αγοράς καθώς οι πυροσβέστες προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά.

Δεν έγινε αμέσως γνωστό τι είδους πυρομαχικά χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση αυτή στην πόλη, η οποία βρίσκεται στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Η αστυνομία τόνισε ότι δεν ήταν σαφές πόσοι άνθρωποι βρίσκονταν στην αγορά την ώρα της επίθεσης, αλλά σημείωνε ότι η αγορά έκλεινε εκείνη τη στιγμή, με ορισμένα καταστήματα να είναι ακόμη ανοιχτά.

Οι ουκρανικές αρχές έχουν επανειλημμένα καλέσει τους αμάχους που παραμένουν στην πόλη να εγκαταλείψουν την περιοχή, καθώς η γραμμή του μετώπου βρίσκεται πλέον λίγα χιλιόμετρα μετά την κατάληψη των πόλεων Σεβεροντονέτσκ και Λισιχάνσκ από τον ρωσικό στρατό.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 19 έχουν τραυματιστεί από την Κυριακή από βομβαρδισμούς στο Σλοβιάνσκ, που προκάλεσαν πυρκαγιές.

Το Σλοβιάνσκ και το Κραματόρσκ, ένα περιφερειακό διοικητικό κέντρο που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό ουκρανικό έλεγχο, είναι οι επόμενοι στόχοι των ρωσικών δυνάμεων, οι οποίες συνεχίζουν την επίθεσή τους με στόχο να καταλάβουν τον έλεγχο της περιοχής Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία.

Το 2014, το Σλοβιάνσκ βρισκόταν για μερικούς μήνες υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών που πολεμούσαν μαζί με δυνάμεις από τη Μόσχα κατά τη διάρκεια της σύγκρουσής τους ενάντια σε ουκρανικές δυνάμεις.

Σοϊγκού: Δεν στέλνουμε στρατεύσιμους στην Ουκρανία

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε σήμερα Τρίτη ότι δεν αποστέλλονται στρατεύσιμοι στην Ουκρανία για να πολεμήσουν στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Αν και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει προηγουμένως ότι οι στρατεύσιμοι δεν θα αναπτυχθούν στην Ουκρανία, το υπουργείο Άμυνας παραδέχθηκε τον Μάρτιο ότι ορισμένοι στρατεύσιμοι είχαν συμμετάσχει στη ζώνη των συγκρούσεων.

Η Ρωσία επιστρατεύει ετησίως περίπου 400.000 νέους άνδρες για να κάνουν την ενός έτους στρατιωτική τους θητεία που είναι υποχρεωτική και η μεταχείρισή τους αποτελεί ευαίσθητο πολιτικό ζήτημα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v