Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Οι νέοι θα κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα του 2023

Δεν έχουν ζήσει άλλο ηγέτη πλην του Ερντογάν. Θα τολμήσουν να τον αντικαταστήσουν ή θα μείνουν στα σίγουρα; Οι Τούρκοι της γενιάς Ζ δηλώνουν τι θα ψηφίσουν. Και ποια είναι γι' αυτούς τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας.

Τουρκία: Οι νέοι θα κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα του 2023

'Εξι εκατομμύρια πολίτες, που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, εκτιμάται ότι θα κρίνουν ουσιαστικά αν θα παραταθεί η παραμονή του προέδρου Ερντογάν στη εξουσία για τρίτη δεκαετία ή αν θα συμβεί κάτι που δεν έχουν ποτέ γνωρίσει οι ίδιοι -- την Τουρκία με άλλο ηγέτη.

Λιγότερο από 12 μήνες έχουν απομείνει μέχρι τις σημαντικότερες, ίσως, εκλογές στη σύγχρονη ιστορία της χώρας και μεγάλη πλειοψηφία νεαρών Τούρκων λένε ότι επιθυμούν την αλλαγή, ωστόσο παραμένουν κατά κάποιο τρόπο επιφυλακτικοί για το αν η αντιπολίτευση μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση στον τομέα της απασχόλησης, της παιδείας και των ελευθεριών.

Το 12% των ψηφοφόρων στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο του 2023 είναι νέοι πολίτες, «πρωτάρηδες» ψηφοφόροι. Οι δημοσκόποι προβλέπουν ότι αυτή η ηλικιακή ομάδα θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη σκληρή μάχη που αναμένεται Να δώσουν ο Ερντογάν και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Από συνεντεύξεις Τούρκων ηλικίας 18-23 ετών από τη μητροπολιτική Κωνσταντινούπολη ως την κεντρική Ανατολία προκύπτει ότι η δικαιοσύνη, η μετανάστευση, οι θέσεις εργασίας με αξιοκρατικά κριτήρια και οι διαφανείς οικονομικές πολιτικές είναι τα θέματα που τους απασχολούν περισσότερο.

«Δεν είμαι απόλυτα ευχαριστημένη από την απόφασή μου, αλλά νομίζω ότι θα επιλέξω το μη χείρον βέλτιστον (και θα στηρίξω την αντιπολίτευση)", λέει η 19χρονη Νταμλά, φοιτήτρια Ιστορίας στην Κωνσταντινούπολη.

Η οικονομική αναταραχή και ο καλπάζων πληθωρισμός έχουν αυξήσει τα έξοδα διαβίωσής της, παρότι ζει με την οικογένειά της και δεν βγαίνει έξω με φίλους το ίδιο συχνά με παλιότερα, δηλώνει.

«Αισθάνομαι ότι δεν ζω, απλώς προσπαθώ να επιβιώσω. Αν το AKΡ χάσει τις εκλογές, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει να νιώθει την πίεση του λαού πάνω της», λέει.

Οι δημοσκοπήσεις αλλάζουν, αλλά προσώρας δείχνουν ότι ο Ερντογάν θα χάσει τις εκλογές και ότι το κόμμα του θα απολέσει την αυτοδυναμία στη βουλή.

Ωστόσο, η ανεπίσημη συμμαχία της αντιπολίτευσης δεν έχει ανακοινώσει ακόμη προεδρικό υποψήφιο και δεν πείθει πλήρως τους νεαρούς ψηφοφόρους, ενώ υπενθυμίζεται ότι ο αυταρχικός Ερντογάν έχει καταγράψει σερί νικών από το 2003 που ανήλθε στην εξουσία.

Ο πρόεδρος μετακίνησε μια παραδοσιακά κοσμική κοινωνία προς ισλαμιστική κατεύθυνση, μετέτρεψε την Τουρκία σε περιφερειακή στρατιωτική δύναμη και χρησιμοποίησε τα δικαστήρια για να καταστείλει τους διαφωνούντες.

Τώρα αντιμετωπίζει μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση κυρίως εξαιτίας των ανορθόδοξων οικονομικών πολιτικών του, περιλαμβανομένων των μειώσεων επιτοκίων που έστειλαν τη λίρα σε ιστορικά χαμηλά και τον πληθωρισμό σε ιστορικά υψηλό 78,62% τον Ιούνιο.

Ποια είναι η ιδεολογία των νέων

Η αποκαλούμενη «γενιά Ζ», δηλαδή οι νεαροί Τούρκοι που γεννήθηκαν στην πλειονότητά τους μετά την αλλαγή της χιλιετίας, αριθμεί περίπου 13 εκατομμύρια από τους 62,4 εκατ. Τούρκους που αναμένεται ότι θα ψηφίσουν τον επόμενο χρόνο, όπως προκύπτει από στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας και από εταιρείες δημοσκοπήσεων. Έξι εκατομμύρια Τούρκοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά.

Ο Μουράτ Γκεζιτσί, επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Gezici, λέει ότι οι νεαροί ψηφοφόροι είναι σε γενικές γραμμές δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση, αλλά δεν έχουν συγκεκριμένη ιδεολογία ούτε εμπιστεύονται πλήρως την αντιπολίτευση.

Οι δημοσκοπήσεις της εταιρείας δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι ηλικίας 18 με 25 ετών αντιτίθενται σφόδρα στην καταστολή του τρόπου ζωής τους, της ελευθερίας στην έκφραση και των μέσων ενημέρωσης: «Το 80% από την γενιά αυτή δεν θα ψηφίσει το ΑΚΡ», υποστηρίζει ο Γκεζιτσί.

Ο 18χρονος Γιουσούφ, που θα ψηφίσει για πρώτη φορά, λέει ότι οι περισσότερες οικονομίες στον κόσμο έχουν πληγεί έντονα στον απόηχο της πανδημίας και εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

«Νομίζω ότι ο ηγέτης της χώρας μας αυτή τη στιγμή είναι ο καλύτερος και ο καταλληλότερος αρχηγός. Θα ψηφίσω το AKΡ γιατί κάνει σχέδια για να είναι πιο άνετα ο λαός. Η οικονομία μπορεί να μην είναι σε καλή κατάσταση, αλλά αυτό συμβαίνει σε όλες τις χώρες», λέει.

Το ποσοστό ανεργίας των νέων στη χώρα ανερχόταν τον Απρίλιο σε 20%, δείχνουν τα επίσημα στοιχεία. Ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 10,87%.

Οι δημοσκόποι λένε ότι το κίνητρο των νεαρών ψηφοφόρων είναι μπαλαντέρ και αυτό προστίθεται στη δυσκολία πρόβλεψης του εκλογικού αποτελέσματος.

Θα μπορούσε να εξαρτάται από το ποιον θα επιλέξει ο συνασπισμός των έξι αντιπολιτευόμενων κομμάτων, που έχει συμφωνήσει σε κοινή πολιτική για να αντιπαρατεθεί στον Ερντογάν.

«Οι νέοι θέλουν αλλαγή», λέει ο Μεχμέρ Αλί Κουλάτ, πρόεδρος της εταιρείας MAK Consulting, έρευνα της οποίας έδειξε ότι το 70% των ψηφοφόρων 18-29 ετών στηρίζει την αντιπολίτευση.

Ο ίδιος λέει ότι οι νεότεροι ψηφοφόροι τείνουν να συγκρίνουν τις οικονομικές προοπτικές τους με τους συνομηλίκους τους από άλλες χώρες, ενώ οι μεγαλύτεροι ψηφοφόροι ενδιαφέρονται περισσότερο για επενδύσεις σε υποδομές, όπως οι δρόμοι και τα νοσοκομεία.

Η 21χρονη Ελίν από την Άγκυρα λέει ότι οι συνθήκες ζωής της έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας των κυβερνητικών πολιτικών και γι' αυτό θα ψηφίσει την αντιπολίτευση. Ωστόσο ανησυχεί επειδή οι προτάσεις της αντιπολίτευσης πιθανόν να μην αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα προβλήματα μεταναστευτικής πολιτικής ή τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

«Πιστεύω ότι μια αλλαγή στην εξουσία τουλάχιστον θα λύσει τα επείγοντα ζητήματα», δηλώνει μιλώντας τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v