Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Τροπολογίες–μπλόκο στο Κογκρέσο για την πώληση F-16 στην Τουρκία

Με επικεφαλής τον Κρις Πάπας, βουλευτές ζητούν να μην προχωρήσει η πώληση F-16 στην Τουρκία όσο προβαίνει σε προκλήσεις στο Αιγαίο.

ΗΠΑ: Τροπολογίες–μπλόκο στο Κογκρέσο για την πώληση F-16 στην Τουρκία

Οι τροπολογίες που κατατέθηκαν από βουλευτές και των δύο κομμάτων με πρωτοβουλία του Κρις Πάπας, απαγορεύουν στον Αμερικανό Πρόεδρο να μεταφέρει όπλα σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που, τον τελευταίο χρόνο, έχει προβεί σε παραβιάσεις του εναέριου χώρου ή έχει παραβιάσει την κυριαρχία ή την εδαφική ακεραιότητα άλλης χώρας μέλους του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Λένα Αργύρη, φωτογραφίζονται ξεκάθαρα η Τουρκία, τα F-16 και οι παραβιάσεις εναντίον της χώρα μας.

Αυτά τα εμπόδια στις προεδρικές εξουσίες θα μπορούν να αρθούν από το Κογκρέσο μόνο αν ο Λευκός Οίκος μπορεί να πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του ότι η εν λόγω χώρα που ενδιαφέρεται να προμηθευτεί πολεμικό υλικό από την Αμερική έχει σταματήσει για διάστημα 6 μηνών τις επιθετικές ενέργειες.

Επίσης ο Πρόεδρος θα μπορεί να άρει τους περιορισμούς αν πιστοποιήσει στο Κογκρέσο ότι είναι προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας της Αμερικής μια τέτοια πώληση.

Αλλά σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να εξηγήσει λεπτομερώς τα μέτρα που λαμβάνει για να διασφαλίσει ότι τα αμερικανικά όπλα δεν χρησιμοποιούνται από τον παραλήπτη για παραβιάσεις της κυριαρχίας ή της εδαφικής ακεραιότητας άλλης χώρας μέλους του ΝΑΤΟ.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v