Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωζώνη: Ψαλίδι στις αγορές τροφίμων, ποτών, καπνού από τους καταναλωτές

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις των λιανικών πωλήσεων καταγράφηκαν στη Σλοβενία (+25,0%), στην Πολωνία (+11,2%) και στην Ουγγαρία (+11,1%).

Ευρωζώνη: Ψαλίδι στις αγορές τροφίμων, ποτών, καπνού από τους καταναλωτές

Οι καταναλωτές της ευρωζώνης μείωσαν τις δαπάνες για τρόφιμα, ποτά και καπνό για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Μάιο, εν μέσω εκτίναξης των τιμών, σύμφωνα με εκτιμήσεις της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

Κατά 0,2% ενισχύθηκε ο τζίρος στο λιανεμπόριο της ευρωζώνης τον Μάιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ παρέμεινε αμετάβλητος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,2% στην ευρωζώνη και 0,8% στην ΕΕ.

Ωστόσο, σε ετήσια βάση στην ευρωζώνη, οι πωλήσεις τροφίμων, ποτών και καπνού μειώθηκαν κατά 3,6% για τρόφιμα, ποτά και καπνό.

Τόσο τα μηνιαία όσο και τα ετήσια μεγέθη ήταν χαμηλότερα από τις προσδοκίες για την ευρωζώνη.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις καταγράφηκαν στη Σλοβενία (+25,0%), στην Πολωνία (+11,2%) και στην Ουγγαρία (+11,1%). Οι μεγαλύτερες μειώσεις ήταν παρατηρήθηκε στην Αυστρία (-6,4%), στη Δανία (-5,6%), καθώς και στο Λουξεμβούργο και τη Φινλανδία (και οι δύο -5,2%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v