Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα πρόθυρα της εξόδου ο Μπόρις Τζόνσον, ασφυκτική πίεση υπουργών

Με την πλάτη στον τοίχο ο Βρετανός πρωθυπουργός, που αρνείται να αποχωρήσει. Τσουνάμι παραιτήσεων και παραινέσεις να φύγει. Ανοίγει ο δρόμος για κατάθεση πρότασης μομφής από τους ίδιους τους βουλευτές του.

Στα πρόθυρα της εξόδου ο Μπόρις Τζόνσον, ασφυκτική πίεση υπουργών

Ομάδα πρωτοκλασάτων υπουργών αναμένεται τις επόμενες ώρες να ζητήσει από τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί, συμπεριλαμβανομένων του Μάικλ Γκόουβ, υπουργού Στέγασης με μεγάλη επιρροή στους Συντηρητικούς, που τον κάλεσε ήδη να αποχωρήσει, αλλά και του Ναντίμ Ζαχάουι που μόλις χθες διορίστηκε νέος υπουργός Οικονομικών και που φέρεται πως πήρε πίσω τη στήριξη που είχε δηλώσει ότι δίνει στον πρωθυπουργό.

Το BBC αναφέρει ότι ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς θα ηγηθεί της σχετικής πρωτοβουλίας. Ερωτηθείς για τις αναφορές, ο Τζόνσον αρνήθηκε να σχολιάσει.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το Reuters, η Επιτροπή 1922 των Συντηρητικών ανταποκρίνεται ήδη σε σχετικό αίτημα βουλευτών των Τόρις και θα διοργανώσει εσωτερικές εκλογές τη Δευτέρα, γράφει το Reuters, ώστε να αλλάξει τους κανόνες που αφορούν την ηγεσία του κόμματος και να άρει την προστασία στον Τζόνσον, ανοίγοντας τον δρόμο για τη δυνατότητα κατάθεσης νέας πρότασης μομφής εναντίον του. Η επιλογή της εσωτερικής εκλογικής διαδικασίας δίνει μια ανάσα στον Τζόνσον, δεδομένου ότι πολλοί περίμεναν πως η εν λόγω Επιτροπή θα προχωρούσε άμεσα σε αλλαγή των κανόνων.

«Δεν παραιτούμαι»

Ωστόσο, παρά το μπαράζ των παραιτήσεων και τις αυξανόμενες φωνές στους κόλπους του κόμματός του που του ζητούν να παραιτηθεί, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιμένει πως θα παραμείνει στη θέση του. Σε επιτροπή της βουλής, όπου δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι λοιδορήθηκε από κάποιους, ο ίδιος δήλωσε δεν θα ήταν «υπεύθυνο» να παραιτηθεί αυτή τη στιγμή, υπό την πίεση επειγόντων εσωτερικών ζητημάτων και εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία.

«Κοιτάζω τα ζητήματα που αντιμετωπίζει αυτή η χώρα. Κοιτάζω τον μεγαλύτερο πόλεμο στην Ευρώπη εδώ και 80 χρόνια», είπε ο Τζόνσον. «Και δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα ήταν υπεύθυνο να δραπετεύσω απ' αυτό».

«Δεν παραιτούμαι ούτε αποσύρομαι», πρόσθεσε. «Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η χώρα είναι οι εκλογές. Φυσικά θα παραμείνω στη θέση του πρωθυπουργού. Όταν έχεις πάρει την ισχυρή εντολή να είσαι πρωθυπουργός, στα δύσκολα συνεχίζεις. Αυτή είναι η δουλειά σου. Και αυτό θα κάνω».

«Νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε να υπηρετούμε τους ψηφοφόρους μας και να αντιμετωπίζουμε θέματα που τους ενδιαφέρουν». Η κυβέρνηση έχει εντολή να προχωρήσει, συνέχισε, ενώ ερωτηθείς για ενδεχόμενο εκλογών είπε: «Όχι, όχι, όχι, δεν πρόκειται να συμβεί».

Σκάνδαλα διαρκείας έχουν αποδυναμώσει και απαξιώσει την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα από την Τρίτη οι παραιτήσεις υπουργών και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων να είναι δεκάδες, παίρνοντας μορφή χιονοστιβάδας. 

Πρόχειρη δημοσκόπηση του YouGov έδειξε ότι το 69% των Βρετανών θεωρεί πως ο Τζόνσον πρέπει να παραιτηθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v